вівторок, 23 грудня 2014 18:32

Пентагон: історія будівництва та цікаві факти
3

Будівництво будівлі штаб-квартири Міністерства оборони США, що одержала назву Пентагон (в перекладі з грецької - "п'ятикутник"), в Арлінгтоні було завершено 15 січня 1943 року.

Величезна будівля покликана було вміщати понад 30 000 працівників, які працювали над тим, щоб Америка перемогла у Другій світовій війні. У Пентагоні більше 17 миль коридорів, і він досі залишається найбільшою офісною будівлею у світі і символом військової могутності США.

Коли під будівництво виділяли ділянку, спочатку планувалося, що він буде розташовуватися на схід від Арлінгтонського кладовища. У той час там перебувала експериментальна ферма Міністерства сільського господарства, обмежена під'їзними дорогами. Ці дороги були "гранями" не надто рівного п'ятикутника, тому і проект будівлі вийшов такої ж форми.

Трохи пізніше було вирішено, що не варто все-таки будувати Пентагон так близько від кладовища, і під будівлю було виділено інше місце. Але оскільки часу переробляти макет і план будівництва не було, Пентагон так і залишився пятиугольником, хіба що трохи більш симетричним.

Будівля вийшла такою присадкуватою тому, що за проектом вона не могла бути вище п'яти поверхів, щоб не порушувати мальовничих видів, а по-друге, в той момент через війну в країні був гострий дефіцит сталі. Замість сталі при будівництві будівлі використовувався залізобетон, а велика частина наповнювача для цього бетону була взята з території навколо самого Пентагону, в тому числі з річки Потомак.

Уявити собі, наскільки великий Пентагон, досить важко: Капітолій, наприклад, може поміститися без особливих труднощів в один з п'яти його кутів. Коли Дуайт Ейзенхауер приїхав в Пентагон після Другої світової війни, він просто заблукав і був змушений просити стенографістів показати йому дорогу назад у свій кабінет. Втім, незважаючи на такі розміри, з одного кута будинку до іншого можна дійти менше ніж за десять хвилин, тільки для цього потрібно знати короткі шляхи - наприклад, через Ground Zero, внутрішній двір в центрі комплексу. Форма Пентагону дозволяє скоротити дистанції, які доводиться проходити співробітникам, на 30-50% порівняно з квадратними або прямокутними будинками.

Довжина кожної з п'яти сторін Пентагону дорівнює 281 м, периметр - близько 1405 м, сумарна довжина коридорів - 28 км. Будівля має п'ять надземних і два підземних поверхи, висота надземної частини - 23,5 м. В будівлі налічується 7754 вікна.

Зараз ви читаєте новину «Пентагон: історія будівництва та цікаві факти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути