середа, 15 травня 2024 13:42

Назвали породу кішок, які живуть найменше

Назвали породу кішок, які живуть найменше
Науковці визначили, які кішки живуть найменше Фото: pinterest

Звичайна кішка може прожити в середньому 18-20 років.

Але науковці кажуть, що є винятки. Деякі пухнастики можуть дожити до 25 років.

Натомість середня тривалість життя кішок породи "сфінкс" становить лише сім років. Таке дослідження провели науковці Королівського ветеринарного коледжу з Великої Британії та Національного університету Чунг з Тайваню, пише cnn.

Вони вивчили дані близько восьми тисяч кішок, які були зареєстровані у ветеринарних клініках Великої Британії за період від 1 січня 2019 року до 31 березня 2021. На підставі цієї інформації група вчених склала "таблиці смертності" для різних порід. Такі таблиці прогнозують тривалість життя кішок різної породи та ймовірну дату смерті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вигнута спина і вуха назад: яка поведінка кота має насторожити господаря

На підставі проведеного дослідження вчені з'ясували, що у Великій Британії кішки в середньому живуть до 12 років, до того ж самки живуть на півтора року довше, ніж самці. Під час такого експерименту також з'ясовано, що кішки чистокровних порід, тварини з великою або дуже маленькою вагою живуть значно менше за звичайних.

Вчені також припустили, що коротка тривалість життя кішок породи "сфінкс", яка виведена в Канаді 1966 року, пов'язана з тим, що вони схильні до деяких захворювань. А відсутність у них шерсті обумовлена наявністю рецесивного гена. Тому ці кішки підходять для людей, які мають алергічну реакцію на шерсть тварин. Хоча такі кішки можуть спричинити алергію через клітини шкіри, тому їх не можна назвати гіпоалергенними.

Вчені роками ламали голову над тим, як кішкам вдається видавати своє характерне тихе мурчання. Адже низькочастотні звуки зазвичай видають великі тварини з довшими голосовими зв'язками. І таки нарешті зʼясували, звідки береться фірмовий звук котів після проведеного дослідження.

Ці "муркотливі подушечки" сполучної тканини, вбудовані в голосові складки. Здається, збільшують щільність, змушуючи їх вібрувати повільніше, створюючи гул, який приносить радість господарям котів.

Зараз ви читаєте новину «Назвали породу кішок, які живуть найменше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути