субота, 21 лютого 2009 15:04

Людський мозок сприймає заздрість як біль

Людський мозок сприймає заздрість як біль

Ділянки мозку, які активуються, коли людина відчуває заздрість або злорадство, як не дивно, співпали із зонами, що зазвичай відповідають за зовсім інші реакції. Це встановила група дослідників під керівництвом Хідехіко Такахасі (Hidehiko Takahashi) з японського Національного інституту радіології (NIRS).

Експериментатори провели дослідження на 19 студентах університету (обох статей). Їм давали читати розповіді про інших нібито студентах (насправді - вигаданих персонажів), причому для повноти картини в різних версіях дослідження стать персонажа співпадала зі статтю піддослідного, або не співпадала. Курс (і спеціальність, і стадія навчання) - також варіювалися. Таким чином, частина персонажів виступала в ролі потенційних суперників піддослідних, а частина - ні.

Всі розповіді теж ділилися на дві категорії. У першій персонажеві говорили про успіхи, в другій - невдачі (зокрема харчові отруєння і фінансові проблеми).

Одночасно з читанням учені проводили сканування мозку підопічних. А після нього студентів просили оцінити за шестибальною шкалою своє відчуття заздрості до персонажа (це відносилося до розповідей першій категорії).

Виявилось, що герої, які викликали найбільшу заздрість, активували в мозку піддослідних передню частину поясної звивини - регіон, що грає ключову роль в обробці болю. Тобто заздрість і біль виявилися фізіологічними близнятами.

А ось при читанні других розповідей (з тими ж самими персонажами, але тепер уже невдахами) активувався черевний стріатум - "зона винагороди", яка включається, наприклад, при отриманні різних "бонусів" (соціальних або фінансових, та і не тільки).

Більш того, учені виявили, що можуть легко передбачити для кожного піддослідного, які персонажі викличуть у нього найбільший рівень злорадства (сильнішу активацію черевного стріатума), виходячи із ступеня заздрості при читанні першої розповіді про того ж героя. Це, на думку дослідників, говорить про тісний зв"язок в обробці мозком обох відчуттів.

Виходить, що абстрактні відчуття наш мозок обробляє так само, як фізичний досвід. Причому заздрість, наприклад, "живе" там же, де больові відчуття. І хто ми після цього?

Але не все так сумно, адже раніше учені вже відкрили, що мозок людини здатний сприймати чужий біль як свій.

Також у голові були виявлені місця, де знаходяться тяга до пригод, подвійна мораль, політичні переваги і джерело дежавю.

За матеріалами Membrana.ru

Зараз ви читаєте новину «Людський мозок сприймає заздрість як біль ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути