середа, 30 січня 2013 13:40

Колекцію живих метеликів доводиться оновлювати раз на тиждень
21

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Сад тропічних метеликів відкрила 32-річна Ганна Юренко. У минулому Ганна - донецький адвокат, а тепер фахівець зі стрессотерапіі. Разом із 2-річною донькою Машею донеччанка зацікавилася метеликами минулого літа і так загорілася, що вже у грудні створила власну колекцію і відкрила її для відвідувань.

Раз на тиждень власниця тропічного саду замовляє за допомогою інтернету 30 і більше нових коконів, з яких з'являються на світ метелики. Один кокон може коштувати до 100 гривень. Кокони розміщуються вертикально у своєрідному "пологовому будинку" - інсектарії (скляний ящик з певним режимом температури й вологості). Там процес виведення метелика може зайняти кілька тижнів.

Новонароджена довго сушить крильця, спочатку - сидячи нерухомо, потім - відкриваючи і закриваючи крильця - досушуючи. Чим відгодованішою була гусінь, тим сильніше її крилате втілення. Харчуються тропічні красуні фруктовим соком, яким господиня просочує вату. Або ж добувають сік, запускаючи хоботок у банани й апельсини.

А оновлювати колекцію необхідно постійно, оскільки метелики живуть від 3 днів до 3 тижнів. Єдиний довгожитель метелик монарх - він в природі живе до півроку.

"Сьогодні шість чи сім метеликів у нас народилося, - розповідає господиня. - Але ось дві на квітці заснули (так говорять про померлих)"

З дня на день в живій колекції Анни очікується поява на світ найбільшого метелика у світі - павиноочки, чий самець має у розмаху до 30 см. Кажуть, народження цієї красуні в неволі велика рідкість. Метелик-гігант за життя не харчується, вона навіть позбавлена ??хоботка, і проживе всього 3 - 7 днів. Єдина мета появи на світ - залишити потомство.

"На жаль, пари для неї тут немає, можливий партнер знаходиться від України далеченько - у Південній Америці, - каже Анна. - До речі, кавалер метелика може відчувати самку на відстані 11 км."

Дивно, але при такому короткому житті метелика повний життєвий цикл від яйця до лялечки досягає 2 років. Лялечка - найбільш уразлива стадія, але в інсектарії метелики з'являються з 80% коконів.

"У природі метелики можуть трапезувати від 5 до 20 хвилин раз на день. А у нас відвідувачам подобається спостерігати за годуванням, і тому вони їдять часто, всі такі ненажери ..." - посміхається власниця саду.

За словами Ганни, її сад має терапевтичний вплив.

"У Стокгольмі є клініка, де лікують метеликами і квітами. Знімають втому і депресію шляхом споглядання таких красунь. Щоб зловити метелика, потрібно плавно рухатися. Зі сторони це виглядає як уповільнена зйомка, так що час ніби зупиняється. Один відвідувач був тут у неділю, йому метелик сів на обличчя, він був цим вражений ... Присів у крісло з метеликом, заплющив очі, немов медитував ", - говорить Ганна.

У колекції є метелики з Індонезії, Філіппін, Пакистану, Південної Америки. Їх більше 50 штук, але чисельність щодня змінюється.

Відвідувачі можуть не тільки спостерігати, оскільки метелики в цьому саду абсолютно "ручні".

"Вони відчувають енергетику, - стверджує господиня.

У скільки обходиться утримання екзотики Ганна не підраховувала, але, соромливо посміхаючись, визнає: до рентабельності проекту поки ще дуже далеко.

"Чоловік спочатку говорив:" Аня, це смішно ". Потім змирився, але ще сподівається, що в орендованому підвальчику замість саду я колись відкрию адвокатську контору."

Про те, що метеликам у Ганни добре, говорить такий неймовірний факт: метелик-"листочок" замість покладених природою 3 днів затрималася в саду майже на місяць. Деякі створіння тут активно відкладають яйця. З яйця важко виростити гусеницю, але господиня саду має намір спробувати. Поки ж кокони отримує тільки за кордону. "

У колекції комах Ганни Юренко немає зникаючих видів, занесених до Червоної книги. У світі налічується 200 тисяч видів метеликів.

"Про них існує багато легенд. Ось моя улюблена: Затримай метелика, загадай бажання, відпусти - і тоді він донесе бажання небу", - розповідає Ганна.

Зараз ви читаєте новину «Колекцію живих метеликів доводиться оновлювати раз на тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути