вівторок, 15 вересня 2015 14:42

Китайське село карликів досі залишається загадкою для вчених
11

У Китаї є дивовижне село, де фактично всі його мешканці мають зріст менше метра. Вчені досі не можуть пояснити цей феномен.

Середній зріст мешканців села Янси (Yangsi) на південно-заході Китаю – 80 см. 40% населення народжуються карликами або перестають рости у віці 5 років і досягають від 64 до 117 см. через масовий характеру цього явища Янси називають "селом карликів". Низькорослі люди стали з'являтися тут ще на початку ХХ ст. З тих пір вчені ламають голови, намагаючись розгадати причини, через які загадкова недуга вже ціле століття долає китайське поселення.

Щоб з'ясувати причини незрозумілою епідемії, вчені брали проби води, ґрунту, зерна та проводили дослідження. Однак жодних суттєвих відхилень від норм виявити так і не вдалося. А в селі продовжує збільшуватися кількість низькорослих людей.

На масовий характер цього загадкового явища на офіційному рівні вперше звернули увагу в 1951 р., хоча про існування села карликів було відомо з 1911 р. А перепис населення, проведений в 1985 р., зафіксував 119 випадків зупинки у зростанні серед місцевих жителів.

Хоча китайська влада не заперечує факту існування села карликів, поселення залишається закритим для іноземних туристів, тому досі в мережі можна знайти лише кілька фотографій жителів Янси.

У 1997 р. вчені висунули версію про те, що причиною затримки росту може бути висока концентрація ртуті в грунті, але донині ця версія залишається офіційно не підтвердженою. Деякі стверджували, що виною всьому – токсичний газ, застосований японцями під час вторгнення в Китай багато років тому. Але справа в тому, що японці ніколи не були поблизу села Янси, а в інших поселеннях подібних проблем не виникало.

Місцеві жителі схильні давати містичні пояснення причинам своїх недуг. Вони вірять в те, що тут не обійшлося без втручання злих сил. Версій досить багато: померлі предки не були поховані належним чином або люди несуть покарання за те, що людина на ім'я Ван, який знайшов плямисту черепаху з дивними ногами, замість того, щоб відпустити її, вбив і засмажив.

А на півдні Китаю є ціле "королівство карликів", створене для більш комфортного існування низькорослих людей і їх соціальної реалізації. Тут не народжуються карликами – вони сюди приїжджають з різних куточків країни. Максимально допустимий зріст поселенця – 130 см. Тут все створено для їх зручності – міні-машини, міні-будинки, міні-меблі. Щоб заробити на життя, місцеві жителі влаштовують костюмовані вистави для приїжджих туристів.

Зараз ви читаєте новину «Китайське село карликів досі залишається загадкою для вчених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути