четвер, 13 серпня 2009 08:36

Біля Форосу знайшли унікальний військовий корабель часів Візантійської імперії

Біля Форосу знайшли унікальний військовий корабель часів Візантійської імперії

На дні Чорного моря біля південного берега Криму археологи знайшли військовий корабель часів Візантійської імперії, який добре зберігся.

Про це повідомив директор департаменту підводної спадщини Інституту археології Національної академії наук України Сергій Воронов.

"Подібне судно археологам ще не траплялося. Там (на кораблі) декілька тисяч артефактів, це цілий готовий музей", - відзначив Воронов.

Затонуле вітрильно-веслове судно знаходиться на глибині близько 130 м в 20 кілометрах від Південного берега Криму, неподалік від Фороса, розповів він.

Як повідомив Воронов, він відзначив лежачий на дні корабель 9 серпня під час випробувань експериментального глибоководного науково-дослідного апарату "Софокл" з дистанційним управлінням.

Дослідники припускають, що кораблю близько 1,2 тис. років.

На думку європейських істориків, з якими зв"язалися українські вчені, корабель "не старше VIII і не молодше за XIII століття нашої ери".

Довжина корабля - близько 50 м, на ньому вціліли дві щогли, помітні також близько 15 весел, які стирчать з кочетів. За часів середньовіччя корабель, обладнаний носовим тараном, був серйозною військовою силою.

Дистанційно керовані апарати почнуть піднімати знахідку на поверхню не раніше перших місяців 2010 року.

"Розкопки можуть затягнутися до трьох років, але якщо вони завершаться успішно, нам вперше вдасться підняти на поверхню середньовічний корабель, відновити його зовнішність не по зображеннях і описах, а по оригіналу", - сказав Воронов.

На його думку, від розграбування корабель захищає глибина, але учені все одно поклопоталися про збереження судна. "Про всяк випадок, ми передали координати знахідки прикордонникам і Службі безпеки України - вони заборонять судам стоянки у цьому квадраті", - сказав Воронов.

Нагадаємо, столичні археологи у Десятинному провулку розкопали палац князя Володимира, а на вулиці Багговутівській, на місці церкви Феодора - склеп XIX століття.

А на Волині учасники Київської археологічної експедиції розкопали на березі Стиру культову споруду готського племені.

За матеріалом РИА Новости
Зараз ви читаєте новину «Біля Форосу знайшли унікальний військовий корабель часів Візантійської імперії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути