середа, 02 червня 2010 17:40

Астрономи знайшли найбільшу чорну діру у всесвіті

Астрономи знайшли найбільшу чорну діру у всесвіті

Дослідники Європейського космічного агентства, обробляючи зображення з японського орбітального телескопу Сузакі, виявили чорну діру масою в мільйони разів більшою за масу сонця. Поки це найбільш масивна чорна діра у відомому людству всесвіті, повідомляє NASA.

Де шукати надмасивну чорну діру астрономам підказала велика льодова комета. Вона пролітає крізь сонячну систему по дуже витягнутій орбіті. Вона виявилася частиною кометної хмари, яка обертається навколо чорної діри. Ця комета багато мільйонів років тому відкололася та прилетіла до сонячної системи.

Керівник астрономічного інституту в Харкові Олег Сиделін впевнений, що чорна діра поступово поглинає комети.

"Вони зникають з періодичністю рік-два. Хмара поступово зменшується, бо гравітація чорної діри дуже сильна. Її розміри у кілька тисяч разів більші за відстань від землі до сонця. Сила тяжіння діри розбиває комети та формує з них кільця матерії навколо себе", - розповів науковець.

Чорна діра знаходиться за 53 мільйони світлових років від землі.

"Її допомогли вирахувати постійні затемнення кометної хмари, коли вона закривається чорною дірою. Раніше астрономи ніколи не знаходили таку велику чорну діру, навколо якої обертаються комети. Коли вони падають в діру, ми постійно фіксуємо великі сплески рентгенівського випромінювання", - зазначив Сиделін.

Зараз доведено, що такі сплески виникають коли на диск чорної діри падає матерія.

"Раніше вважали, що ніякі хвилі не покидають чорну діру, але зараз довели, що падіння матерії викликає хвилі гама випромінювання. З такої великої чорної діри випромінювання було дуже інтенсивним", - додав астроном.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Астрономи знайшли найбільшу чорну діру у всесвіті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути