четвер, 08 жовтня 2009 14:46

Американці замінили роботами пекарів (ФОТО)

 
Незвичайне застосування знайшли роботам, яких раніше представили на виставці роботизованих технологій у Японії, на виробництві готових млинців у США. Роботизований маніпулятор претендує на звання найшвидшого в світі сортувальника.

Всілякі роботи давно вже стали звичною справою для різних "важких" виробництв - автомобілебудування, складання верстатів, мікросхем та інших електронних пристроїв. Але що робити роботам там, де до недавнього часу єдиним виходом було застосування ручної праці? Наприклад, у пекарні, де виробляють готові млинці?

Фахівці однієї з провідних американських компаній по виробництву промислових роботів знайшли спосіб зробити виробничий процес приготування млинців більш ефективним і швидким за допомогою робота.

Робот-сортувальник

Після випікання в печі готові млинці потрапляють на конвеєр, який привозить їх до спеціальної роботизованої зони. Ця зона поділена на чотири послідовні сектори, в кожному з яких розташована камера і надшвидкісний маніпулятор. Камера знімає конвеєр зверху, а спеціальне програмне забезпечення, налаштоване розпізнавати круглі об"єкти, обчислює кількість млинців на підконтрольній маніпулятору ділянці конвеєра і їх місце розташування. Орієнтуючись на інформацію, що поступила з комп"ютера, роботизований маніпулятор з величезною швидкістю рухається над конвеєром, піднімаючи і переносячи млинці з бічних конвеєрних стрічок на центральну - ту, що веде до відділу упаковки.

Тут робот викладає акуратний ряд з млинців, довжина якого задається виробником. У другому секторі робот робить те ж саме, викладаючи ще один ряд випічки поверх попереднього. Ідентичний процес відбувається і в двох наступних секторах. На виході з роботизованою зони виходять "гірки" млинців, готові до упаковки і відправки в продаж.

Крім запрограмованого укладання млинців, система в стані оцінити їх кількість і відкласти зайві вироби на спеціальну полицю, якщо на конвеєрі їх занадто багато, щоб потім, коли млинців буде, навпаки, занадто мало для формування стопок заданої висоти, взяти і покласти їх на центральний конвеєр .
Користь роботизації

Всього за хвилину роботизована зона здатна обробити 400 млинців. Тобто трохи менше семи штук за одну секунду.

За інформацією з промо-відео цього технологічного рішення, завдяки використанню роботів виробникам вдалося скоротити часові витрати на виробничий цикл на 20% і на 50% збільшити корисне навантаження.

Крім того, за словами авторів розробки, нововведення зробило процес виробництва готових млинців гігієнічно чистішим, безпечнішим і дешевшим. Єдине, чого роботизована система не вміє, це виявляти і видаляти недожарені або підгорілі млинці - перед входом в роботизовану зону цим займаються оператори в гігієнічних шапочках і рукавичках. Тим часом російські програмісти створили систему, здатну сортувати випічку і виявляти брак. Правда, вона, у свою чергу, не вміє її розкладати.

За матеріалом: Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Американці замінили роботами пекарів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути