пʼятниця, 01 квітня 2016 16:41

10 фактів про людські зоопарки, про які мовчить історія
10

Американці показували в зоопарку філіппінців. Після війни між Сполученими Штатами і Філіппінами американці, які здобули перемогу, вирішили далі принижувати своїх переможених ворогів, виставляючи їх на загальний огляд як "дикунів". Багато філіппінців досі згадують цей ганебний момент в їх історії.  Початок Всесвітньої виставки 1904 року в Сент-Луїсі збігся із закінченням війни, тому в Сполучені Штати привезли кілька захоплених бранців (в основному, це були філіппінці з племені ігоротів). Це плем'я стало відомо в Штатах, оскільки у них було прийнято їсти собак. Тому для розваги глядачів прямо на виставці забивали собак, готували їх і згодовували людям в клітках.
Індіанців у Європі показували, як тварин. Більшість людей добре знає, що з корінними американцями дуже погано поводилися протягом багатьох років, проте більшість людей не знає про всі факти, які ретельно приховувалися в історії. Наприклад, той же Христофор Колумб завжди зображується героєм-першовідкривачем. Зазвичай в підручниках історії хіба що згадують про те, що він вивіз неймовірну кількість золота з Центральної Америки.  Але мало де говориться про те, що він також викрав сотні місцевих корінних жителів і привіз їх до Європи, де тих виставляли подібно тваринам в сучасних зоопарках. Перша партія цих рабів померла протягом шести місяців, але це анітрохи не збентежило Колумба, який продовжував постійно привозити їх з відкритих мореплавцем островів Центральної Америки.
Перший зоопарк з людей. Хоча Колумб був, безумовно, винен в тому, що людей виставляли напоказ, першою людиною, яка зібрала величезну колекцію людей-експонатів, був ацтекскій імператор Монтесума. Причому, в той час як Сполучені Штати і європейські країни в основному демонстрували як "експонатів" своїх переможених ворогів, Монтесума був більше зацікавлений в генетичних аномаліях і людей з дивним зовнішнім виглядом. З цією метою він створив, можливо, один з перших відомих в історії людських зоопарків. У цьому "паноптикумі" можна було побачити альбіносів, горбанів, карликів і т.д.
Сафарі в племені джарава. Хоча може здатися, що "подивитися на етнічні племена" - це розваги минулих століть, насправді, подібна практика існує і сьогодні в деяких частинах світу. Завжди є люди, які готові платити багато грошей, щоб побувати серед дикого племені. Жили племені джарава, які мешкають на Андаманських островах протягом багатьох років, практично не мали контактів з рештою світу.  Законодавство Індії (до яких відносяться Андаманські острови) забезпечують захист для корінних народностей, тому взаємодія з ними будь-якими способами є незаконною. Проте, це не зупинило деяких бізнесменів, які організовують сафарі-тури в племена джарава.
Недавня виставка людей у Франції. Сьогодні Франція відома, як одна з країн, де найбільше борються з расизмом. Незважаючи на недавні теракти в Парижі, Франція завжди була і буде залишатися однією з найбільш гостинних країн для людей, які потребують притулку. Проте, зовсім недавно, в 1994 році, у Франції пройшла велика виставка, де було показане "живе село" з її справжніми мешканцями з Берега Слонової Кістки. Паспорти у багатьох з них були конфісковані власником "зоопарку", а людям пообіцяли заплатити за виставу.

В історії США і Європи були періоди, коли права людей, які відрізнялися кольором шкіри від європейців, нічого не значили. Втім, як і життя цих людей.

В останні десятиліття досить багато зусиль прогресивної частини світу спрямовано на боротьбу з расизмом.

Щоб ще раз акцентувати увагу на цій темі, представляємо вам 10 фактів про таке страшне явище, як людські зоопарки. Докладніше в нашій галереї.

Зараз ви читаєте новину «10 фактів про людські зоопарки, про які мовчить історія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути