четвер, 21 вересня 2006 18:32

Друге цвітіння шкідливе для дерев

На початку вересня в центрі Донецька на Комсомольському проспекті зацвіли каштани. Те саме спостерігали на своїх вулицях жителі Сімферополя. Цвітіння дерев восени — не рідкість. Час від часу каштани, акації, горобина, яблуні, груші, вишні вдруге на рік дають можливість відчути весну. Тоді на деревах — і плоди, і квіти водночас.

— Друге цвітіння, яке трапляється наприкінці літа або восени, — це ненормально. Воно свідчить про виснаження організму рослини. Довго такі дерева не живуть, — розповідає "ГПУ" 69-річний кандидат біологічних наук Олексій Колесниченко, працівник відділу дендрології університетського ботанічного саду імені академіка Фоміна.

Пращури сучасних листяних дерев мезозойської ери 180–130 млн років тому були вічнозеленими. Зі зміною клімату за мільйони літ вони пристосувалися до циклічного цвітіння раз на рік навесні.

В екстремальних умовах спрацьовує генетична пам"ять

— Але в екстремальних умовах у рослини спрацьовує генетична пам"ять, — пояснює біолог. — Друге цвітіння — це атавізм, повернення властивостей давніх рослин, які квітнули цілий рік.

Теоретично "згадати минуле" може будь-яке дерево. Але в Україні випадки другого цвітіння трапляються саме з тими деревами, які були завезені з тепліших країв. Наприклад, український каштан, який науковці називають кінським, привезли з Балкан на початку ХІХ століття. А дерево, відоме всім як акація, — це робінія шерстиста. В Україну вона потрапила 1841 року з Північної Америки. Груші, яблуні та вишні споконвіку ростуть в Україні. Але культурні плодові дерева є результатом схрещення різних сортів. У них також "тече кров" субтропічних та тропічних дерев.

У природних умовах у цих дерев ніяких збоїв внутрішнього годинника немає. Вдруге квітнуть лише ті, які ростуть у містах, здебільшого вздовж вулиць.

— На асфальтованих вулицях дерева почувають себе як у горщиках. Для рослини це екстремальні умови існування, — зазначає Колесниченко.

Таким деревам не вистачає вологи. Тому в їхньому організмі починаються ті самі процеси, що й під час зимування. А оскільки надворі ще тепло, то рослина знову починає квітнути.

— Це знесилює рослину. Друге цвітіння не лише забирає частину бруньок, які мали розквітнути лише наступного року, — такому дереву набагато важче пережити зиму, — каже Колесниченко. — Можливо, не наступного року, а через рік-два дерево помирає. В природі каштани, наприклад, живуть до 300 років. А на вулицях міст — не більш як 20–30.

Зараз ви читаєте новину «Друге цвітіння шкідливе для дерев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути