вівторок, 20 серпня 2013 00:15

Водяна капуста в річки потрапила з акваріумів

Автор: фото: Дмитро ШАБАНОВ
  Водяний латук розростається біля промислових підприємств і теплових електростанцій, що скидають у річку підігріту воду
Водяний латук розростається біля промислових підприємств і теплових електростанцій, що скидають у річку підігріту воду

Річка Сіверський Донець поросла тропічною водорістю, що нагадує капусту. Її помітили у травні. Відтоді збільшилася до 20 см.

— Если у кого-то спросить из местных, он ответит матом. Подойти к берегу — там просто мрак, затянуто все, — говорить місцевий рибалка Павло Гальтунов. — Ловить с ней нереально вообще. Местные ее набирают и кидают гусям, коровам.

Рослина походить із тропіків. Біологи називають її пістія, або водяний латук. Розростається так, що туди не потрапляють сонячні промені. Споживає багато кисню, тому може загинути риба.

— Із середини 1990-х ця водорость була популярною для озеленення басейнів і великих акваріумів, — пояснює Станіслав Вітер, кандидат біологічних наук із природного парку "Гомільшанські ліси". — Її продавали на пташиному ринку в Харкові. Обласний центр розташований на березі річки Уди — притоці Сіверського Дінця. Вона тече біля кількох промислових підприємств, що скидають теплу воду весь рік. А в низов'ях Уди є електростанція. Там зливають теплообмінні води в Сіверський Донець. Пістія поширювалася по річці, дісталася до району електростанції і там знайшла хороші умови для зимівлі. Зважаючи на її кількість, розвивалася не менше трьох років. Розмножується і насінням, і відростками.

У попередні роки рослину стримувала холодна весна. Але цьогоріч вода прогрілася у травні.

— Якщо у теплій воді багато фосфорних та азотистих сполук, водорості розвиваються швидко, — пояснює Леонід Табачний, заступник директора центральної геофізичної обсерваторії.

Пістія розрослася до міста Зміїв Харківської області. Подальший рух стримує повільна течія і стовбури дерев, що перекрили річку. Якщо перешкода прорветься, нижче за течією знайде теплу воду та сприятливі умови для зимування.

Рослина не пристосована до українського клімату і має гинути за температури нижче 10°С. Проте місцеві помітили водорості торік, тому зиму вона пережила.

— Може прижитися в наших річках, — вважає Дмитро Шабанов із біологічного факультету Харківського університету.

Тоді може витіснити рідкісні рослини, наприклад, водяну папороть. Станіслав Вітер вважає, що водяна капуста корисна для водойм.

— Ріка стала чистіша. І вода в тих місцях тепер прозоріша.

Якщо водорость потрапить до теплого озера Лиман, води якого нагріває Зміївська теплоелектростанція, воно перетвориться на болото. Науковці радять зібрати рослини у жовтні-листопаді. Місцеві чиновники не вирішили, що робити.

Водяним гіацинтом очищають озера

У ХІХ ст. американський фермер із Флориди випустив у річку водяний гіацинт. За два роки він з'явився в усіх водоймах штату. Покрив їх щільним шаром листя. Через це гинули інші рослини та риба. Гниття перетворило озера на болота. Влада Флориди організувала збір рослин, але це допомагало тимчасово. Досі проблему не вирішили. Згодом виявили здатність водяного гіацинта очищувати воду від важких металів, фосфатів, пестицидів. Тепер його висаджують у забруднені водойми. Восени збирають і знищують.

Зараз ви читаєте новину «Водяна капуста в річки потрапила з акваріумів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути