четвер, 29 листопада 2012 05:45

В Україні щодня стається землетрус

Два землетруси силою три і два бали сталися в морі поблизу Керчі в жовтні.

Торік у січні підземні поштовхи відчули жителі Кривого Рогу. У жовтні — у Міжгірському районі Закарпаття. Епіцентр був біля села Синевир. Жодна хата не впала.

Найчастіше землетруси стаються в Криму. У наступні роки можуть бути до дев'яти балів. У Чернівецькій, Вінницькій і Закарпатській області — до семи. На Хмельниччині та Тернопільщині — до шести, у Києві — до п'яти балів. Якщо сила коливань нижче шести балів, багатоповерхівки хитатимуться, але не впадуть. Невеликі землетруси стаються в Україні щодня, кажуть в Інституті геофізики. В усьому світі — близько мільйона на рік. 120 з них руйнують будинки та дороги. Прилади не завжди передбачають поштовхи.

— Тварини, особливо ті, що живуть у водоймах, відчувають коливання за день-два, — говорить 63-річний Володимир Тихомиров, учитель біології з Києва. Він вивчає підземні поштовхи. — 2009-го був землетрус силою 6,3 бала в італійському місті Аквіла. Загинули 293 людей, серед них — один українець. За два дні до того всі жаби повилазили з річок і сховалися у траві. Бо перед землетрусом земна кора починає виділяти гази. Виходячи в повітря та воду, вони утворюють позитивно заряджені іони. Від цього в жаб порушується кровообіг, підвищується тиск. Щоб порятуватися, вони вилазять із води.

6

років ув'язнення присудили шістьом сейсмологам і чиновнику італійського міста Аквіла за те, що недооцінили небезпеку землетрусу 2009 року і не евакуювали городян. Тоді загинули 309 осіб.

 

Поштовхи на Львівщині відчули у Варшаві

1899 року стався потужний землетрус на північному заході Львівщини. Були руйнування. Поштовхи відчули  у Чернівцях і Варшаві. Після них у Львові заснували сейсмологічну станцію, першу в Україні.

У ХХ ст. були два великі землетруси у вересні 1927-го в Криму. Зруйнувалися більшість будинків. Люди вистрибували з вікон.

 

Зараз ви читаєте новину «В Україні щодня стається землетрус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути