вівторок, 19 лютого 2013 07:15

Росичку розвішують замість мухоловок

Автор: фото з сайта www.copypast.ru
  Венерину мухоловку вирощують у вазонах. Підгодовують павуками або метеликами
Венерину мухоловку вирощують у вазонах. Підгодовують павуками або метеликами

— Два роки тому друг викопав біля хати на Житомирщині ставок у півтора метра. Запустив мальків карася і золотих рибок. Накупив водоростей, — розповідає киянин Ігор Сергієнко, 28 років.

— Замовив в інтернеті рослину пухирчатка. У неї великі яскраво-жовті квітки, 20 сантиметрів завбільшки. Її привезли з Колумбії. Випустив її у ставок. Корені плавають у воді, а листя і квіти нагорі. Плавала до холодів. Перезимувала й на другий рік стала вдвічі більшою. Але риб у ставку лишилося тільки дев'ять. Інші зникли.

На коренях рослини багато пухирців із клапанами. Коли мальок, равлик чи водяна комаха торкається пухирця, він швидко відкривається і всмоктує. За добу пухирчатка поглинає до 20 жертв.

Комахоїдних рослин найбільше в Африці та Південній Америці, де рідко бувають дощі. У ґрунті замало поживних речовин. Комах перетравлюють ферменти із залоз на листі та квітках.

В Україні росте рослина-хижак росянка. Найбільше її на болотах Полісся й в Карпатах.

— На кожному листку має до 200 чутливих волосків із краплями солодкої роси. По неї заповзають мурахи, сідають мухи. Ворушаться, і від їхнього руху листя закривається, — розповідає 30-річний Андрій Мосякін зі столичного Інституту ботаніки.

Перетравлює комах дві-три доби. Лишається хітинова оболонка.

— У Португалії росичку використовують замість мухоловок. Виривають на полях із коренем. Не торкаються листя. Від дотику воно скручується за кілька секунд. Розвішують у кімнатах, на кухні. За добу росянка вловлює до 50 комах. Португальці її вирощують у горщиках.

— Моя знайома в Києві розводить венерину мухоловку. Рослина з Америки. Живиться павуками, комарами та гусінню. Хапає комаху листком-коробочкою. Закривається за 1-2 секунди. Знайома поливала вазони, ткнула пальцем у листок. Коробочка закрилася. Вона палець висмикнула, але подряпала мало не до крові.

Зараз ви читаєте новину «Росичку розвішують замість мухоловок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути