пʼятниця, 06 січня 2012 00:15

Мертве море щороку міліє на півтора метра

Киянин Віктор Мудрієвський, 29 років, восени з'їздив на Мертве море в Ізраїль. Тиждень лікував там екзему.

— Із води виступають великі кучугури солі. Від сонця тріскають. Сіль на смак гірка. Місцеві розповіли, з кожним роком море всихає, тому вода стає солонішою.

Дніпропетровський геофізик 63-річний Володимир Тихомиров підтверджує, що рівень Мертвого моря з кожним роком знижується.

— Навесні зміліло на 11 сантиметрів. За рік може зменшитися на 1,5 метра. Це стається, бо поступово випаровується. Також багато води забирають заводи, де роблять косметику і препарати. Єдине велике джерело, яким живиться море — річка Йордан. За 50 років може висохнути зовсім.

Мертве море на 35% складається із розчинених солей. У водоймі не виживають ні тварини, ні водорості. Риба, яка випадково запливає в море із річки, вкривається шаром соляних кристалів і гине.

— Насправді це — озеро, бо прямого виходу до океану не має. Колись утворилося в геологічному розломі. Лежить у найнижчій точці земної поверхні — на 422 метри нижче рівня моря. Тому над ним товстіший шар повітря, який фільтрує шкідливий сонячний ультрафіолет. Пропускає лише корисні для людини м'які промені. У цьому місці неможливо обгоріти, навіть якщо сидіти під сонцем довго. Мінералами насичена не лише вода, а й повітря над нею.

Найглибше Мертве моря з півночі — понад 400 м, на півдні — до 15. Узимку та навесні температура повітря біля водойми піднімається до +20°С. Улітку спека сягає +35°С. Тоді з Аравійської та Сінайської пустель до моря рухається сухе гаряче повітря.

Зараз ви читаєте новину «Мертве море щороку міліє на півтора метра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути