четвер, 09 лютого 2012 07:45

Щури запам'ятовують обличчя господаря дому

Автор: фото: Оксана ХАНАС
  Щурів породи сфінкс тримають у скляних клітках за температури 22 градуси. Починають хворіти, коли мерзнуть
Щурів породи сфінкс тримають у скляних клітках за температури 22 градуси. Починають хворіти, коли мерзнуть

— Якщо людська цивілізація зникне, на землі залишаться лише пацюки і таргани, — каже столичний зоопсихолог Сергій Клочко, 54 роки. — Щури — одні з перших ссавців, які з'явилися на планеті. Були набагато більшими. Існує міф, що винищили динозаврів, бо випили їхні яйця. Насправді рептилії не витримали сильних перепадів температур. Клімат різко змінився, їжі поменшало, динозаври й вимерли. А щури їдять небагато, все підряд, навіть одне одного.

Мають найвищу стійкість до радіації серед усіх тварин. Навіть якщо знищити клан із півмільйона щурів і залишити самицю із самцем, за півроку вони повністю відновлять цю кількість.

— У пацючих кланах існує чітка ієрархія. Усе, як у людей, є вожак і парії. Оцих найнижчих пацюків відправляють пробувати нову їжу. Вся колонія чекає на повернення. Коли парія занедужає, отруєні харчі мітять калом і сечею.

Надалі продукти зі схожим запахом оминають. Хворого пацюка обходять стороною, щоб не заразитися. Назавжди запам'ятовують запах та обличчя людини, у домі якої живуть.

— Бачив, як пацюки крадуть яйця на птахофабриці. Коли кури несуться, яйця з-під них котяться вниз по жолобу на спеціальні стелажі. Самиця щура залізла на таку полицю, дитинчата лягли під нього на підлогу черевами догори. Матір скинула кожному по яйцю на живіт. Потім усі разом покотили їх по підлозі у своє сховище. Так роблять запаси.

Зоолог Ганна Клочко спостерігала за родиною пацюків за корпусом столичного університету.

— Жили поряд у сараї. Повз мене до куща малини пройшла самиця з пацюченятами. Гілки з ягодами були високо. Вона стала на задні лапи, нахилила стебло до землі. Дитинчата об'їли малину, тоді разом спокійно пішли назад.

Пацюки за два місяці виростають до дорослого віку. Живуть до 2 років. В Африці військові використовують їх, як саперів. Навчають шукати міни. Пацюки швидко піддаються дресурі. Мають нюх, як у собаки.

— Орієнтуються в просторі завдяки вусам. Можуть швидко рухатися у повній темряві. Мають поганий зір, але дуже тонкий слух. Під страхом смерті нападають на вдесятеро більших супротивників, ніколи не здаються. Наляканого щура неможливо втримати в руках, прокусить шкіру й утече.

Серед сотні котів лише п'ять щуролови. Упіймати пацюка під силу лише собаці породи фокстер'єр.

 

Лисі пацюки не годують дитинчат

— Крисок-сфінксів дуже добре заводити у родинах, де діти алергики, — говорить вінничанка 26-річна Вікторія Дудченко. — На тваринах немає шерсті та бліх чи волосоїдів.

Порода тендітна, потребує ретельного догляду. Температура у кімнаті має бути не менш як +18°С.

— Найкраще — 22 градуси тепла. Тоді вони почувають себе комфортно. Холоду бояться, хворіють, коли перемерзнуть. Очі у сфінксів — найбільш незахищені. Якщо туди попадає бруд, тече слиз.

У 5 місяців сфінксів парують. За три тижні вони народжують до 15 пацюченят. Виживають не більше двох.

— Паралельно варто мати звичайну крису. Лише одна з 10 самок сфінксів може годувати своє потомство, не більше двох щурят. У них слабо розвинуті молочні залози. Без їжі новонароджені витримають півдоби.

Із двох місяців пацюченята починають линяти. Їх голе тіло покривається рідким пухом. Живуть сфінкси до 7 років.

 

Зараз ви читаєте новину «Щури запам'ятовують обличчя господаря дому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути