Комарі поділяють людей на "смачних" і "несмачних"

Здавна помічено, що комарі набридають не всім людям однаково. Група британських учених на чолі з професором Джеймсом Логаном дослідила чому: мовляв, організм деяких людей виділяє природній репелент, який відлякує комарів. Він діє також на москітів виду Аедес Єгипетський — носіїв збудників жовтої лихоманки, лихоманки Денге та інших небезпечних захворювань.

Учені сконструювали Y-подібну камеру. Добровольці прикладали свої долоні до кінців обох її рукавів. Знизу в камеру впускали комарів, які вибирали "смачнішу" руку. Потім ту людину, яка виявилася менш апетитною, закутували у фольгу, збирали і дистилювали її піт.

Хімічний аналіз показав, що піт різних людей відрізняється складом і, відповідно, запахом. Деякі речовини, які він містить — наприклад молочна кислота, — приваблюють комарів. Люди, яких кровососи не кусають, виробляють аромати, що маскують привабливі для комах запахи.

— Такі корисні хімічні складники має піт усіх людей, але декому пощастило більше, ніж іншим, — розповідає Логан. — Просто їхні організми виділяють більше цих речовин.

Учені пропонують масово випускати репелент, аналогічний природному. Ця хімічна речовина буде цілком безпечною для людського організму. Її можна отримувати з рослин, що дозволяє швидко налагодити дешеве виробництво.

Зараз ви читаєте новину «Комарі поділяють людей на "смачних" і "несмачних"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути