Ексклюзиви
пʼятниця, 10 лютого 2017 07:45

Жінка померла після візиту лікаря

Автор: ФОТО З САЙТА www.ternograd.te.ua
  Наталія Амбіцька з Тернополя сидить біля матері Ольги. Через доброякісну пухлину в жінки відмовили ноги
Наталія Амбіцька з Тернополя сидить біля матері Ольги. Через доброякісну пухлину в жінки відмовили ноги

— Донька в секунду закотила очі, посиніла, з рота пішла піна. Я до неї: "Оля, Оля! Що сталося?" Вона вже не могла відповісти, — пригадує 73-річна Богдана Заболотна з міста Тернопіль.

20 січня її донька 42-річна Ольга Амбіцька померла після візиту лікаря-невропатолога із комунальної міської лікарні №2. У жінки чотири роки тому відмовили ноги. Мала доброякісну пухлину в шийному відділі хребта. На операцію не погодилася, боялася ускладнень. Отримала І групу інвалідності. Лікар прийшла для обстеження, щоб її продовжити.

— Вона взяла доньчині ноги і почала ними рухати. Олю застопорило. Не могла поворухнутися. Я казала лікарці, що в неї ноги спазмують. Треба почекати, щоб відпустило. Але вона не послухала. З натугою, силою згинала і розгинала кінцівки. Тоді стала перевіряти чутливість тканин. Колола голкою в живіт. У цей момент Олі зробилося погано, — розповідає Богдана Павлівна.

Ольга Амбіцька виховувала двох дітей — 21-річну Наталію та 13-річного Олександра.

— Мама просила лікарку припинити. Казала, їй зле. Що саме з нею робиться, не могла пояснити, — каже донька Наталія.

Рідні жінки звернулися до поліції.

— Діти бігали біля мами, водою поливали. Просили лікарку допомогти, бо Олю скорчило. Такого раніше не було. Відповіла, що нічим не поможе. Порадила викликати "швидку". Одяглася й пішла, — говорить сестра покійної Наталія Букіта, 39 років. — Лікарі, які приїхали на виклик, констатували смерть. Розтин показав, що сестра померла від тромбу. Був у нозі. Коли нею почали різко рухати, обірвався і пішов у серце.

— Відкрили кримінальне провадження про умисне вбивство, — каже Сергій Крета з обласної поліції. — Звернулися до обласного управління охорони здоров'я, щоб створили фахову комісію і провели власну перевірку.

Колеги лікарку виправдовують.

— Вона настільки в стресі, що не могла навіть пояснення написати. Руки тряслися. Відправив на лікарняний, — каже Віктор Кміта, головний лікар комунальної міської лікарні №2. — Смерть пацієнтки була невідворотна, відірвався тромб. Навіть в умовах стаціонару 90 відсотків таких людей помирають.

— Маніпуляції невропатолога могли спричинити тромбоемболію пацієнтки. Але якщо хвора мала тромб, він міг обірватися у будь-який інший момент, навіть коли б жінка трохи натужилася. Перевірити його наявність у домашніх умовах неможливо. Для цього потрібна спеціальна діагностика, — каже 42-річний Олександр Рильцов, завідувач терапевтичного відділення Харківської міської поліклініки №5.

"Хай помирає, що я зроблю?"

У червні торік у Тячівську районну лікарню на Закарпатті після бійки привезли чоловіка. Хірург його оглянув і відпустив додому. Медичної допомоги не надав. Удома чоловік помер. Мав множинні переломи ребер, ушкоджені легені.

29 березня 2016-го в Івано-Франківську біля обласної дитячої лікарні чоловікові стало зле. Він упав, розбив голову, його судомило. Люди зверну­ли­ся за допомогою до завіду­вача кон­сультативної поліклініки Богдана Марусика. Сказав: "Хай помирає, що я зроблю?" До чоловіка таки вийшли хірург і невропатолог. Нада­ли допомогу й відпустили додому. Марусик отримав догану.

У січні цьогоріч лікар онкологічного відділення районної лікарні на Закарпатті відмовився покласти на стаціонарне лікування хвору на рак мешканку села Клячанове Мукачівського району. Триває слідча перевірка.

Зараз ви читаєте новину «Жінка померла після візиту лікаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути