вівторок, 06 листопада 2012 06:30

"Лікар сказав, що сина готували до моргу"

1 листопада до прокуратури Сімферополя поскаржилася родина Мартиненків. Просять покарати кривдників сина 32-річного Артема Гераймовича. Побитий каже, що його скалічили у міліції, правоохоронці — що побили співкамерники ізолятора.

— Такой красивый парень был, — 54-річний Ігор Мартиненко показує фото сина до бійки. — А сейчас — полный инвалид. Голова кружится, говорит и ходит с трудом, комнату в 4 метра преодолевает за 5 минут. Память теряет, трагедию вспоминает частично.

Сімферопольці Надія та Ігор Мартиненки — підприємці, продають будівельні матеріали. Їхня донька навчається у Польщі, старший син Артем після одруження взяв прізвище дружини — Гераймович. Із дружиною і двома дітьми жив у селі Абрикосове за 120 км. Працював там будівельником. Торік переїхав до батьків.

У грудні Артем пив пиво біля універсаму "Яблуко". До нього підійшли дільничні міліціонери Залізничного райвідділу Володимир Телятников та Микола Сизов. Затримали за вживання спиртних напоїв у громадському місці, відвезли до відділку.

— Забрали его паспорт, избили, — згадує 55-річна Надія Мартиненко, мати Артема. — Потом предложили сотрудничать. Сын отказался, так ему подбросили пакет с травой. Сын нам подзвонил из райотдела: "Наверное, меня посадят". — Ты что, — говорю, — ума тронулся?

Зв'язок обірвався. Мартиненки поїхали до Залізничного райвідділу. Міліціонери відповіли, що Артема не затримували. Він, мовляв, живе із безхатьками на вул. Обській, 50.

— Ми доводили, що син дзвонив із міліції, у нас же телефон із визначником номера, — плаче Надія Савеліївна. — Нас не слухали. Де Артем — не казали.

— Я просив: знайдіть сина, пропонував гроші, — додає Ігор Петрович. — Самі ледь не щодня ходили до міліції, по добі там чергували. Їздили у ту бомжатню на Обську — там Артема не було. Хотіли написати заяву на розшук, але менти відмовили: "Артем живий, ми його бачили".

Гераймович перебував у слідчому ізоляторі. У чому його підозрювали — не пам'ятає. 26 квітня із СІЗО потрапив до реанімації обласної лікарні ім. Семашка. 6 червня прийшов додому.

— Як ми його побачили — ледь самі не вмерли, — розказує мати Артема. — Все лице порване на клапті, ноги — суцільна гематома. Не вірила, що це Артем, доки він не заговорив. — Що з обличчям, — питаю. — "У ментовці гаком вирвали". Поїхали ми в ту лікарню. Лікар згадав, як Артема привезли. Казав, що сина готували до моргу, але він якось вижив. Після лікарні поїхали в міліцію. Там були в шоці: "Він ще живий?". Не вірили, не віддавали синового паспорта. Все літо бігали.

Наприкінці літа до Мартиненків прийшла оперуповноважена із Залізничного райвідділу міліції Сімферополя.

— Назвалася Ганною, сказала, що за сином числяться дві крадіжки, — згадує Ігор Петрович. — Начебто йому відсилали повістку на Обську, 50. Я був у шоці. Яка Обська? Син прописаний у нас. Хотіла забрати Артема із собою. Я завів її у кімнату: забирайте, тільки гарантуйте, що привезете назад живим. То відмовилась.

П'ять місяців Мартиненки лікують сина. Хочуть зробити судмедекспертизу, щоб довести інвалідність.

— Питаємо: синочок, ти щось украв? — зітхає мати. — Він божиться, що нічого не крав. Каже, що спочатку його били в Залізничному відділку, змушували щось підписати. Пізніше повезли у інший. За описами ми здогадуємось, що то був Київський райвідділ Сімферополя. Там якийсь пузатий міліціонер сунув Артему в руки пістолета, але він не хотів брати. Тоді стали бити ще більше. Всунули в носа гачка. Коли за нього тягнеш — то дуже болить.

Лікарі кажуть, що реабілітація Артема триватиме щонайменше п'ять років. Чоловікові доведеться зробити кілька пластичних операцій.

— Ми зараз не володіємо інформацією стосовно насильницьких дій співробітників міліції з приводу Артема Гераймовича, — розповіла прес-секретар Кримського главку Ольга Кондрашова. — Але зазначу, що такими справами займається прокуратура.

У Сімферопольскій прокуратурі пояснили, що проводять перевірку цього інциденту. Від коментарів відмовились.

Зараз ви читаєте новину «"Лікар сказав, що сина готували до моргу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

95

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути