вівторок, 11 вересня 2012 06:00

Власника "Ерде Банку" звинувачують у махінаціях із землею

Автор: Фото з сайта www.rkm.kiev.ua
  Руслан Демчак за підробленими документами отримав майновий пай із колишнього колгоспу імені Максима Горького в селі Стебне Звенигородського району Черкаської області. Згодом продав його за 50 мільйонів гривень
Руслан Демчак за підробленими документами отримав майновий пай із колишнього колгоспу імені Максима Горького в селі Стебне Звенигородського району Черкаської області. Згодом продав його за 50 мільйонів гривень

31 серпня співробітники податкової міліції Києва затримали у столиці 38-річного Руслана Демчака, власника корпорації "Українська бізнес-група" й "Ерде Банку".

— Він звинувачується за легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом, — пояснюють у податковій міліції.

Нещодавно до міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка надійшло звернення він народних депутатів Олега Новікова та Володимира Ар'єва.

— Мені стала відома інформація, яка свідчить про вчинення багатьох злочинів організованою злочинною групою, керівником якої є Демчак Руслан. Зокрема, ним організовану схему легалізації коштів через продаж земельних ділянок, які набуті незаконним шляхом, при цьому без сплати передбачених законом податків, — ідеться у зверненні Олега Новікова.

Демчак і пов'язані з ним 12 осіб підробляли документи, начебто колись працювали у колгоспах Черкаської та Житомирської областей. Таким чином під час розпаювання отримували паї. Згодом їх продавали.

Загальна сума незаконних операцій із землею становила майже 350 млн грн. Сума несплачених податків до держбюджету — приблизно 48,5 млн грн. Руслан Демчак особисто отримав у власність земельні паї в Черкаській та Житомирській областях. 2010 року продав їх за 50 млн грн, не сплативши державі податок у розмірі 7,5 млн грн.

Усі земельні ділянки продавали через товариство "Будівельні інновації плюс", що входить до корпорації "Українська бізнес-група". Операції оформляли за участю юридичної фірми "Юридична компанія "Консалтинг-груп", що також входить в "Українську бізнес-групу". Всі розрахунки проводили через рахунки в "Ерде Банку", який теж належить Руслану Демчаку.

Подібні листи, з проханням перевірити діяльність Руслана Демчака, нардепи надіслали голові Служби безпеки Ігореві Калініну, голові Державної податкової адміністрації Олександрові Клименку.

— У київському регіоні діють багато конвертаційних центрів, центром яких є товариство "Ерде Банк" та його дочірні структури. Нагальне керівництво їхньої діяльності здійснює Руслан Демчак, — додає у своєму зверненні народний депутат Володимир Ар'єв. — Лише протягом 2010-2011 років через даний конвертаційний центр перевели 400 мільйонів гривень, які в подальшому вивели з реального сектору економіки та перевели в готівку.

Гроші конвертували перевіреною "вексельно-товарною" схемою. Компанія, якій треба перевести кошти в готівку, спочатку переводить гроші на рахунок так званої транзитної фірми. Начебто за якісь товари, яких насправді немає. Транзитна компанія у свою чергу випускає векселі, що підтверджені в банку реальними грошима. Пізніше цими векселями розраховується з третьою фірмою, теж за неіснуючі товари чи послуги. І так кілька разів. На останню ланку і перераховують реальні гроші. Потім їх переводять у готівку. Народні депутати підрахували, що Демчак мав щонайменше 30 транзитних фірм. Вони зареєстровані в усіх куточках країни, але існують лише на папері. Всі ці фірми обслуговують свої рахунки в "Ерде Банку". Періодично фірми-транзитники банкрутують, на їхньому місці створюють нові, такі самі тимчасові.

Згідно з Кримінальним кодексом, діяльність Руслана Демчака і членів його угруповання підпадає під дію частини 2 статті 205 "Фіктивне підприємництво", за що загрожує до п'яти років в'язниці, частини 3 статті 209 "Легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом", за що загрожує до 15 років в'язниці з конфіскацією майна, і статті 212 "Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів".

Зараз ви читаєте новину «Власника "Ерде Банку" звинувачують у махінаціях із землею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути