вівторок, 06 жовтня 2009 07:48

Власник "Криворіжсталі" не розраховується з партнерами

"Умів брати — умій вертати", каже українське прислів"я. Відповідник української народної мудрості є у кожного народу. Є такий і в Індії. Однак у країні, де 80% населення — бідняки, багатії на нього не зважають. Там олігархи — привілейована каста, яка нехтує законами, моральними нормами. Це дозволяє їм не лише втримувати свої позиції, а й далі багатіти.

Останнім часом Україна нагадує Індію, бо і в нас з"явилася каста недоторканних. Її типовий представник — власник "Криворіжсталі", індійський мільярдер Лакшмі Міттал. Він ігнорує умови домовленостей, угод, українські закони. Вирішив, приміром, звільнити людей — звільняє. Не зважає, що підписав з урядом угоду, що забороняє подібні дії. Міттал та його підопічні звикли так працювати. Бізнесмен має металургійні комбінати в Казахстані, Східній Німеччині, Румунії, Хорватії. Однак у нашій країні індус використовує подвійні стандарти й відносно партнерів. Наприклад, до підприємства "Запорізький завод феросплавів". Компанія Міттала з початку 2009 року не розраховується з ним за продукцію.

Згідно з договором, "Запорізький завод феросплавів" виготовив для "АрселорМіттал-Кривий Ріг" феросплави на 205 млн грн. Компанія Міттала отримала продукцію, грошей не заплатила. Натомість в односторонньому порядку розірвала угоду.

Запоріжці звернулися до суду. 15 липня Господарський суд Дніпропетровської області зобов"язав "АрселорМіттал-Кривий Ріг" сплатити борг. Законність цього рішення було підтверджено відповідною постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду 1 вересня.

Проте криворіжці рішення судів не виконують. Оскаржили їх у Вищому  господарському суді України. Однак для суддів немає касти недоторканих. 28 вересня Вищий  господарський суд виніс вердикт і підтвердив рішення попередніх інстанцій, яким зобов"язує розрахуватися із боргами.

Компанія Міттала не заплатила "Запорізькому заводу феросплавів" 205 мільйонів гривень

Незважаючи на законність прийнятих рішень, криворіжці відмовляються платити. Усе списують на кризу й безгрошів"я, хоча компанія Міттала й досі не втрачає свої рейтинги. Натомість страждають їхні партнери. Через брак грошей Запорізький завод феросплавів не може розраховуватися зі своїми клієнтами, не може працювати на повну потужність, не отримує прибутків.

Українські судді не пішли за налигачем Міттала. Розуміли: якщо підтримають беззаконня, то подібні нечесні підприємці завалять суди позовами. Ніхто не схоче платити й виконувати зобов"язання перед партнерами. Вигадуватимуть різні причини. І на кшталт Міттала, доведеться підтримувати всіх. Тоді країна зазнає шалених збитків.

Керівники з "АрселорМіттал-Кривий Ріг" побігли до міжнародних організацій. Чого тільки не вигадують, аби привернути їх на свій бік. Зокрема, звернулися до Європейської бізнес-асоціації. Однак європейці обізнані у конфлікті й поки що не втручаються. Тим самим натякають власникам "АрселорМіттал-Кривий Ріг", що зобов"язання треба виконувати, а борги — повертати.

На проблему можна поглянути й ширше. Криворіжці не купують феросплавів у вітчизняних виробників. Беруть їх за кордоном. Таким чином штучно створюють додаткові проблеми для українських виробників феросплавів. Витісняють їх із міжнародних ринків. Зокрема з європейського і турецького. Внаслідок цього Міттал опосередковано підтримує свої ж підприємства в інших країнах. І байдуже йому щодо своїх обіцянок українському уряду. Тим більше, що за їх порушення — приміром, за звільнення робітників — його ніхто не карає.

Уряд має звернути увагу на діяльність Міттала, адже вона шкодить вітчизняній економіці. І є небезпека, що Україна стане другою Індією, де незначна частка олігархів живуть за рахунок жорсткої експлуатації більшості суспільства.

"Криворіжсталь" купили за 24 мільярди 200 мільйонів гривень

"АрселорМіттал-Кривий Ріг" — найбільше підприємство гірничо-металургійного комплексу України. Має повний металургійний цикл. До його складу входять виробництва: коксохімічне, гірничо-збагачувальне, шахтоуправління з підземного видобутку та металургійне, що складається з аглодоменного, сталеплавильного і прокатного переділів.

Підприємство виготовляє арматурну сталь і катанки зі звичайних і низьколегійованих марок сталі. Виробляє агломерат, концентрат, кокс, чавун, сталь, сортовий і фасонний прокат, доменний шлак.

Попередня назва — "Криворізький гірничо-металургійний комбінат". 2005-го його за 24 млрд 200 млн грн придбала компанія "Міттал Стіл" і за два роки підприємство перейменували на "АрселорМіттал-Кривий Ріг".

Зараз ви читаєте новину «Власник "Криворіжсталі" не розраховується з партнерами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути