середа, 22 серпня 2012 06:30

Висотку планують звести на місці братської могили

У Києві на братській могилі жертв бомбардування 1943 року мають намір спорудити житловий комплекс "Лісова палітра" — шість 25-поверхівок і торговельно-розважальний центр. На місці поховання запланований в'їзд у підземний паркінг. Квадратний метр продають за 6,5 тис. грн. Оголошення розмістили на білбордах, в метро та інтернеті. Будівництво ще не починали, однак перший об'єкт обіцяють здати наступного року.

Ділянка розташована на вул. Сошенка, 33, на пагорбі. Межує з селищем Шевченка. Територія площею 1,7 га огороджена парканом, ворота зачинені на защіпку. За ними — стара двоповерхівка з облущеною штукатуркою: майстерня аспірантів Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури. На ґанку лежать кілька старих номерів журналу "Плейбой". За кілька метрів — голубник і двоповерхівка з майстернями Спілки художників. Біля неї — огороджена металевим парканом могила. На хресті табличка "Здесь похоронены женщины и дети, 23 человека, погибшие во время бомбежки 14-Х-43 г. Среди них Полищук Е.Н.". Територією бігають собаки.

Ділянку орендує Спілка художників. 2007-го тодішній мер Києва Леонід Черновецький дозволив звести тут житловий комплекс.

У п'ятницю о 19.00 біля могили збираються з десяток людей, що мешкають поряд.

— Санепідемстанція дала дозвіл на будівництво без виїзду на місце — про могилу ні слова. Хочеться спитати: "Як це ви підписали — вам грошей дали?" — говорить 69-річний Юрій Врублевський. — Якби ми шум не підняли, приїхав би вночі екскаватор із вантажівкою, вигорнули б цю могилу і більше не згадали б. Перенести поховання складно, щонайменше має бути дозвіл родичів.

Наталія Бастун показує копії документів:

— Ми робили запит. У фірми-забудовника немає дозволу будувати, немає затвердженого проекту. У червні приїхали робітники і зрізали паркан навколо майстерні, знесли столярний цех. Ще хотіли поставити битовку, щоб квартири продавати. Викликали міліцію, вони будівельників виставили. Усе це схоже на аферу: житло економ-класу у висотках — це нонсенс, там тільки комунальні послуги на 40 відсотків дорожчі.

— Квартири вони продають із квітня. А бити скважини, щоб дізнатися, яка тут земля, почали у червні, — додає Врублевський. — Ґрунт наскрізь струмками пронизаний, раніше болото було. 80 сантиметрів прокопати — і вже вода.

— В начале Сошенка висит знак — машинам, тяжелее 3,5 тонны, проезд запрещен, — розказує 45-річна Валентина Безменова-Чужба. — Тут легковушка проїжджає, то гора трясеться. А як будівельна техніка почне гасати, наші будинки порозсипаються. Наприкінці травня на збори прийшов директор фірми-забудовника Андрій Хасанов. Сказав: "Мої будинки стоятимуть, а ваші — не знаю".

29-річний Олег Кочерга, один із членів ініціативної групи, вітається з усіма, махає рукою охоронцям у камуфляжних штанях. Ті сидять за 20 м на старому лежаку.

— Їх тут троє чергують, від фірми-забудовника, — говорить. — Ми оформили документи на безстрокову акцію протесту, чергуємо по 2 години, цілодобово. Периметр ділянки більше 200 метрів: швидко обнести це все забором нереально, а нешвидко — ми не дамо. Кожен вийде за своє. Бо як на цьому місці будуть висотки, то приватний сектор зникне, застроять усе.

Договір із "Будестейтом" Спілка художників уклала через вигідні умови, пояснює 64-річний Володимир Зінченко, заступник голови організації.

— У нас тут 29 майстерень. А вони обіцяли звести будівлю на 60. За договором — тільки після цього Спілка надає дозвіл на спорудження житла. Місяць тому ми звернулися до забудовника з вимогою зняти оголошення щодо продажу квартир. Заявляти, що тут будуть 25-поверхівки, Андрій Хасанов не мав ніякого права. 2007-го нашому тодішньому партнеру не дозволили зводити навіть 18 поверхів. Рекламувати висотки, яких тут не може бути, — непорядно і неправильно. Можливо, будемо шукати нового партнера.

Могили у реєстрі поховань немає — тому санепідемстанція дозволила будівництво. Потрібно провести дослідження, але в літню пору санітарні норми забороняють торкатися могил. Після експертиз буде рішення — про перенесення чи увічнення на цьому місці. Руйнувати могилу ніхто не буде.

— 6,5 тисячі гривень за квадратний метр — ціна занадто низька для 25-поверхівки, — говорить директор Інституту політичної освіти, депутат столичної міськради 37-річний Андрій Странніков. — Це максимум собівартість. Виходить, фірма працює в нуль? Далі, не розроблений проект будівництва — вони продають повітря. Висотки зводити не можна, ця ділянка належить до "території садибної забудови" — можна будувати не більше чотирьох поверхів. Це схоже на квартирну аферу. Думаю, Спілку художників просто використовують, щоб залізти на цю ділянку.

На інтернет-сторінці "Лісової палітри" розміщена довідка: товариство з обмеженою відповідальністю "Будестейт-ТД" має право на зведення житлових і нежитлових будівель, купівлю-продаж власного нерухомого майна тощо. Керівником зазначений Андрій Хасанов. Дозволи на спорудження на вул. Сошенка, 33 чи будь-які інші документи на сайті відсутні. За номером, наведеним у довідці, додзвонитися не вдалося. З двох телефонів відділу продажу один "тимчасово не обслуговується", за другим — не відповідають.

Зараз ви читаєте новину «Висотку планують звести на місці братської могили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути