пʼятниця, 26 серпня 2016 07:40

Вісім годин катували Олега Костюченка

Автор: ФОТО з архіву родини Костюченків
  Олега Костюченка із села Вільшанка Жашківського району на Черкащині викрали з власного дому вночі. Побитого чоловіка знайшли в сусідньому районі
Олега Костюченка із села Вільшанка Жашківського району на Черкащині викрали з власного дому вночі. Побитого чоловіка знайшли в сусідньому районі

— Ми вже спали. Серед ночі четверо чоловіків витягли шибку у вікні. Відкрили двері й зайшли. Були з фонариками, кийками. Вдарили мене по нозі, на голову кинули подушку. Потім почали бити Олега. Кидали його в різні сторони. Він сильно кричав. Зав'язали йому очі й посадили в машину. Мені наказали мовчати, інакше спалять разом із хатою, — розповідає 25-річна ­Вік­торія Костюченко з села Вільшанка Жашківського району на Черкащині.

У ніч на 6 серпня четверо невідомих викрали її чоловіка 29-річного Олега. Відвезли за 60 км у сусідній район і катували близько 8 год. Вимагали зізнатися у крадіжці 300 тис. грн. Гроші зникли з будинку депутата Жашківської райради 30-річного Віталія Шелестовського.

Правоохоронці знайшли Олега Костюченка ввечері 6 серпня. Був побитий. Відвезли до реанімаційного відділення райлікарні. За 10 днів він помер.

— Весь час були поруч з Олегом, — каже вдова Вікторія. — Устиг розказати, як над ним знущалися. Спочатку тримали в ямі. Лупцювали кийками. Замотали голову скотчем і били по ній 2-літровою пляшкою з водою. Змушували пити щось червоне. Потім у лікарні в крові Олега виявили наркотики.

— Тих садистів він упізнав. Казав, бачив їх, коли працював на будівництві в Шелестовського. Торік зводили йому свинокомплекс. Перед смертю також зізнався, що слідчий просив його змінити покази. Щоб не свідчив проти депутата. Мовляв, ніхто його не бив, сам упав.

Віталій Шелестовський з родиною живе в селі Марійка Жашківського району. Має там фермерське господарство.

— Перед нападом до села приїжджали родичі Шелестовського. Питали, де живе Костюченко. Казали, гроші за якусь роботу мають віддати. А вночі Олега викрали, — говорить 31-річна Ярослава Михайленко, сестра Вікторії.

Він помер від набряку голов­ного мозку, за висновками експертів.

— Лікарі не хотіли казати, від чого Олега не стало. Розповідали, що в нього був букет хронічних хвороб. Відмовлялися брати в реанімацію. Прийдуть, подивляться — і йдуть, — додає Ярослава.

Віталія Шелестовського пограбували 25 липня. Винних не знайшли.

— Про крадіжку заявив у поліцію, але й сам провів розслідування, — говорить він. — Того дня біля мого будинку бачили двох чоловіків у зеленому бусі. Таку машину помітив у дворі Олега. З'ясував, що авто належить родичу його дружини — Ігореві Михайленку. Має дві судимості. ­Думаю, це він організував пограбування. В подільники взяв сусіда, за описом свідків. Усі докази передав слідчим. Та злодіїв досі не затримали, вони ­переховуються. У розшук їх не оголошували.

До Олега претензій не мав. Коли його викрали, я був на морі, — продовжує Віталій Шелестовський. — До мене подзвонили із поліції й сказали, що Олег дав покази про пограбування. Проти кого — не знаю, мені не розповіли. За кілька днів — знову дзвінок. Повідомили, що Олег потрапив у лікарню з побоями. Підозрюють мене. Дурня. Костюченко був єдиним свідком, який міг розповісти про справжніх злодіїв. Думаю, його за це й побили. Я зацікавлений, щоб справу розслідували і знайшли винних.

Олега Костюченка поховали 18 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Вісім годин катували Олега Костюченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути