Ексклюзиви
пʼятниця, 06 травня 2016 06:05

"Вчителька відібрала в школяра телефон, то він її покусав за ногу"

Автор: фото з родинного архіву Тарасюків
  Владислав Тарасюк бив і душив однокласників. Ті кепкували, бо мав зайву вагу. Психолог порадив батькам здати сина на бокс
Владислав Тарасюк бив і душив однокласників. Ті кепкували, бо мав зайву вагу. Психолог порадив батькам здати сина на бокс

— Мою доньку Олександру душив однокласник 8-річний Владислав, — розповідає 44-річна Оксана Магос із міста Бердичів на Житомирщині. — На шиї були величезні синці і відбитки його пальців. Кілька днів дитина боялася і не хотіла йти в школу. Вона замкнулася у собі, стала мовчазна.

— Один наш однокласник приніс у школу планшет. Ми на перерві підійшли подивитись ігри. Переді мною стояв Влад. Спочатку попросила його відсунутися, але він не поступа­вся. Тоді я сказала: "Пончик, подвинься". Він обернувся і почав душити. Прибігла вчителька і хотіла відчепити від мене Влада, але не могла. В клас ще зайшла заучка і вчителька продовженого дня і відтягнули його від мене. Мені було страшно. Дуже боліла шия, — згадує 8-річна Олександра Магос.

— Мій син Даня на перерві сидів на масажних м'ячиках. Влад підходить і каже: "Дебіл, дай м'яча" і вдарив у живіт, — каже мати однокласника Владислава 33-річна Альона Ткачук. — Ці бійки й турляння продовжувалися кілька місяців. Щодня у школі був конфлікт. Ми кожну годину дзвонили дітям і вчительці. Питали, чи все гаразд. Влад був дуже агресивний.

Батьки написали колективне звернення до директора школи з проханням відрахувати Влада Тарасюка зі школи. Також поскаржилися в поліцію й міське управління освіти.

— Після нашого звернення в управління освіти Владику призначили ходити на уроки з психологом. До хлопчика приставили вчительку групи подовженого дня Ольгу Романівну. Він сидів з нею за партою. Якось учитель під час уроку відібрала у Влада телефон, то він і її покусав за ногу, — каже Альона Ткачук. — З міліції приходили у школу. З дитиною вони не говорили, лише з учителями й директором. Тоді нам директорка заявила, що наша заява в міліцію ще нічого не означає. Вона не буде відраховувати дитину, бо не має на це права.

Влад Тарасюк за три роки навчання змінив шість шкіл.

— Удома та в школі він зовсім різний, — розповідає мати хлопця 28-річна Вікторія Тарасюк. — Удома спокійний, дуже любить гратися з сестричкою Варварою. Їй один рік. Допомагає мені й татові по господарству, на кухні. Проблеми лише в школі. Його обзивають пампушкою, товстим, штрикають, знущаються. Він захищається від однокласників. Проблеми почалися в першому класі. Він тоді душив дитину. Коли стається щось неприємне, ми завжди говоримо з сином. Просимо, аби він вибачався. Носив квіти дівчинці, яку душив. Але вона їх не взяла. Із сусідськими дітьми він грається нормально, без проблем. Товаришує давно з дівчинкою. Сусіди ніколи не повірили б, що наш син забіяка. В класі діти його провокують до фізичної розправи.

У лікарні нам сказали, що він — гіперактивна дитина. Не може сконцентруватися на чомусь одному, постійно переключається з одного заняття на друге. Під час вагітності син двічі був обмотаний пуповиною. До мозку надходило менше кисню. Це вплинуло на його розвиток, — каже Вікторія Тарасюк. — Дитину треба лікувати. Якщо нічого не робити, агресія посилюватиметься і він почне нападати на всіх.

— Я бився, бо до мене лізуть, пристають, говорять погані слова, обзивають жирним. Недавно кажу до однокласника Дані: "Привіт". А він: "Тебе тут не існує", — каже Владислав. — У школі мене захищає вчителька Ольга Романівна, яка зі мною сидить на уроках.

— Психолог порадила віддати його на бокс і барабани, щоб вивільняв емоції, — каже Вікторія. — Це нам дуже підходить. За кожен успіх ми нагороджуємо його зірочками, похвальними лис­тами. Поки що дитина спокійна. У березні перевели його в іншу школу.

Батьків штрафують за погану поведінку дітей

— У школі найчастіше є лідер, який тримає в страху весь клас, — каже 35-річна Ольга Телепенко, старший інспектор поліції із захисту прав дітей. — Учитель або батьки можуть звернутися із заявою на таку дитину. Працівник поліції приходить у клас і пояснює, що за побої та знущання з однокласників можуть відкрити кримінальну справу. З активними дітьми розмовляють наодинці, згодом — ще з бать­ками. За вчинки сина чи доньки можемо оштрафувати батьків на 850 гривень.

До дитини можуть приставити працівника поліції, який постійно за нею спостерігатиме.

— Поліцейський ходитиме додому, вестиме бесіди, говоритиме з сусідами. Школярам пояснюємо, що в майбутньому вони не зможуть служити в армії, матимуть проблеми при вступі до університету. ­Навіть якщо дитина їде відпочивати, до неї приставлять наряд поліції. З проблемними дітьми працює психолог. Пояснює, як знайти підхід до них.

Зараз ви читаєте новину «"Вчителька відібрала в школяра телефон, то він її покусав за ногу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути