субота, 31 травня 2008 07:05

У Вінниці побили правозахисника Дмитра Гройсмана

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Вінничанин Дмитро Гройсман за освітою медик. Правозахисною діяльність займається зі студентських років
Вінничанин Дмитро Гройсман за освітою медик. Правозахисною діяльність займається зі студентських років

Двоє невідомих у ніч на 24 травня побили координатора Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана, 33 роки. На чоловіка напали в під"їзді біля квартири.

Із переламаним носом, струсом головного мозку та закритою черепно-мозковою травмою Гройсмана доправили до реанімації міської лікарні N2. Там саме чергувала його дружина 40-річна Світлана Побережець. Жінка працює анестезіологом-реаніматологом.

— Я повертався з відрядження, два дні читав у Чернігові лекції суддям, — розповідає в лікарні Дмитро Гройсман. Він спілкується з начальником обласної міліції Василем Поліщуком. — Зайшов у під"їзд, нікого не бачив. Коли діставав із дипломата ключі, з вулиці зайшов високий чоловік у костюмі. Спитав, чи я Дмитро. "Так" — відповів я і отримав удар в обличчя.

Гройсман вибіг на вулицю. Там на нього чекав ще один незнайомець. Зі спільником вони побили чоловіка й утекли. "Швидку" та міліцію викликали сусіди.

— Обличчя в Діми було розбите, він постійно блював, — згадує Світлана. Вона поспішає до чоловіка, якого за три дні відпустили додому з лікарні. Жінка тримає пакет із соками та йогуртами. — Крім лікарів, нікого не пускаємо, бо він слабкий.

Гройсман нікого не підозрює. Чекає на результати судово-медичної експертизи.

— Ми — правозахисники, ведемо війну з бандою, яка знущається із громадян України, катує їх по тюрмах, застосовує тортури в міліції, відбирає людську власність і щодня із презирством ставиться до людської гідності, — пояснює Дмитро Гройсман у листі, розісланому друзям і колегам. — Не питайте про розслідування нападу — мене це не цікавить.

Міліціонери розглядають версії хуліганства та спланованого нападу. Сусіди розповіли, що 20 травня незнайомець цікавився, чи не живе в будинку правозахисник.

— Дмитро Гройсман друкував багато гострих публікацій у пресі, — розповідає 49-річний Микола Загоруйко з обласного управління міліції. — Не раз критикував і роботу міліції. В одній із останніх публікацій в "Україні молодій" обговорював роботу тюрем. Однак тільки через це не можна стверджувати про помсту. Нападники йому не погрожували, били мовчки.

За освітою Гройсман лікар. Правом почав займатися у студентські роки, 10 років тому відкрив Вінницьку правозахисну групу. Із дружиною та сином 14-річним Давидом мешкає у трикімнатній квартирі на першому поверсі вінницького будинку по вул. Козицького.

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці побили правозахисника Дмитра Гройсмана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути