Ексклюзиви
середа, 27 березня 2013 00:30

У художника видурили квартиру в центрі столиці

Автор: фото: Наталія ШЕСТОПАЛ
  Художник Олексій Попондопуло сидить в однокімнатній квартирі на столичній вулиці Стрілецькій, 4 — за 900 метрів від майдану Незалежності. За документами, житло йому не належить із 2007 року
Художник Олексій Попондопуло сидить в однокімнатній квартирі на столичній вулиці Стрілецькій, 4 — за 900 метрів від майдану Незалежності. За документами, житло йому не належить із 2007 року

— Из этой квартиры я никуда не пойду, потому что она моя! Если будете ломать двери, я просто тут повешусь, — зранку 19 березня крізь зачинені двері своєї квартири №5 на вул. Стрілецькій, 4, кричить киянин 56-річний Олексій Попондопуло. Не пускає судових виконавців.

— Суд ухвалив рішення про звільнення приміщення. Ви перешкоджаєте рішенню суду, — відповідає йому судовий виконавець.

— Я свою квартиру никому не продавал, — кричить чоловік.

— Ужас, что в стране делается. У людей квартиры отбирают, — каже пенсіонерка, яка піднімається сходами. Швидко виходить нагору й зачиняється у власній квартирі.

Судові виконавці виходять з будинку. Виселити Олексія вони намагались утретє. Наступного разу обіцяють прийти 28 березня.

— Когда приходили второй раз, я уже почти повесился. Повесил веревку в коридоре, но друзья остановили. Это банда, которая манипулирует судьями, милицией, — каже господар.

Олексій Попондопуло — художник, родом з Узбекистану. У Києві живе з 1980-х, працював реставратором будинків. Спочатку з родиною мешкав у двокімнатній квартирі на вул. Михайлівській, 19, у центрі міста. Як розлучилися — розміняли помешкання на два дешевші. Дружина із сином переїхали у квартиру біля станції метро Лук'янівська, Олексій — у однокімнатку напівпідвального поверху будинку №4 на вул. Стрілецькій. Житло площею 38,6 "квадрата" за 900 м від майдану Незалежності 2003-го обійшлось йому в $50 тис. Зараз живе там сам, малює портрети в підземному переході на майдані Незалежності.

— Ніколи в житті не шикував і не жирував, — запрошує до квартири Олексій Миколайович. Заходить узутий, вмощується у крісло біля маленького столика. — Одним малюванням на життя не заробиш. Он у мене і зараз двоє будівельників ночують, платять 300 гривень на місяць, — показує на два додаткових ліжка поряд із його.

Окрім ліжок, у квартирі є крісло, столик, телевізор. На пошарпаній 40-річній шафі висить годинник, над ним на поличці лежить потертий коричневий чемодан, на підлозі — купа одягу.

— 8 березня позаторік я впав на сходах, поламав у двох місцях таз, — згадує. — Чотири місяці пролежав у ліжку, ще чотири — стрибав по квартирі на милицях, вісім місяців не спадала температура. Якби не сусіди і не друзі-художники — не вижив би. Вони купували ліки, домовлялися з лікарями. Як одужав, треба було роздавати борги. Вирішив продати цю квартиру й купити дешевшу. Пішли з кумом в БТІ. Заходимо, а мені: "Так квартира продана ще 2007 року". Я був у шоці. Ці п'ять років платив за комуналку, ніхто до мене не приходив, не казав.

Квартиру Олексія 13 лютого 2007 року, згідно з документами, за $220 тис. купила Катерина Грищенко.

— Там така бабка, що їй огірками на базарі торгувати, — сміється художник. — Звідки у неї 220 тисяч доларів? Навіть я не можу собі уявити таку суму. Це ж чемодан грошей.

— Ми думали, що це якась помилка, — каже Андрій Потопальський, кум Олексія Попондопуло. — Хто купив би квартиру без документів? Бо ж усі папери залишаються у Олексія і всі платіжки досі приходять на нього. Потім дізналися, що квартиру продали по ксерокопіях. Їх знімав чоловік, якого зараз розшукують за квартирні махінації. Замітив Олексія, коли той розійшовся з жінкою і міняв квартири. Зрозумів, що він одинокий, як творча людина може випивати. Показали нам розписку, яку начебто Олексій писав. Там не розписка — сміх. Навіть не написано, яку суму отримав. І звідки взялася така сума? 2007 року квартира площею 38 "квадратів" коштувала тут максимум 150 тисяч доларів. Це якщо з євроремонтом, гарний вид з вікна. А кумова — убита, у підвалі, вікна виходять у темний двір. І коштує 220 тисяч?

Міліціонери порушили кримінальну справу за фактом підробки документів. 1 квітня її має розглянути Шевченківський райсуд столиці. Однак виконавці вже виселяють чоловіка з помешкання — відповідне рішення прийняв той же Шевченківський районний і Апеляційний суди столиці.

Катерина Грищенко раніше працювала у Національному банку України, зараз — на пенсії, живе у будинку в місті Вишгород за 20 км від столиці. Її адвокат заперечує версію художника.

— Моя довірителька заплатила за все готівкою, є розписка, — каже адвокат Олександр Андрійко. — Вона дозволила йому трохи пожити, доки підшукає інше житло. І сама не дуже поспішала переїжджати, бо витратила багато грошей, влізла у борги, а квартиру треба ще ремонтувати.

Зараз ви читаєте новину «У художника видурили квартиру в центрі столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути