пʼятниця, 18 березня 2016 00:35

"У дитини посиніли губки та нігті. Медсестра почала його відтирати"

Автор: фото з родинного архіву Сачуків
  Волиняни Сергій Сачук із дружиною та сином Назаром. Хлопчику видалили апендикс. Після операції дитині стало погано. Припускають — через те, що анестезіолог зарано відключив від апаратів
Волиняни Сергій Сачук із дружиною та сином Назаром. Хлопчику видалили апендикс. Після операції дитині стало погано. Припускають — через те, що анестезіолог зарано відключив від апаратів

— 14 березня Назарчика виписали з лікарні. Вже їсть, п'є. Зараз біля мене грається машинками. Радіємо, що дитина приходить у норму. Через місяць, можливо, піде в садок. Та все одно переживаємо, яким боком вилізе та анестезія, — розповідає 35-річний Сергій ­Сачук із Луцька.

5 березня його 5-річному синові Назару вирізали апендикс. Коли дитину перевели в палату, батьки помітили, що анестезіолог нетверезий.

— У суботу ми планували їхати в село до бабусі. Малий сказав, що животик болить. Почав блювати, скаржився на біль у правому боці. Аналізи підтвердили апендицит. В обласній дитячій лікарні вирішили негайно оперувати, — пригадує Сергій Сачук. — До моєї дружини підійшов анестезіолог Олег Шелест, назвав перелік ліків, які треба купити. Запевняв: "Після операції сидітиму над малим, поки не відійде від наркозу". Казав, що в лікарні є анестезія вітчизняна й імпортна. Питав, яку хочемо. Вибрали кращу, за яку після мали заплатити 200 гривень. Дружині лікар сподобався.

Операція почалася о 17:10. Через півгодини дитину вивезли з операційної.

— Ми біля ліфта чекали. Анестезіолог на каталці привіз Назарчика, той ще спав. Дивлюся — лікар у стінку впирається. Думаю, може, каталка неправильна. У палаті Шелест взяв дитину на руки, переніс на ліжко. Став і розповідає дружині: купіть обезболююче, свічки поставте, погодуйте, дайте водички. Потім каже: груддю погодуйте. Вона здивувалася — дитині ж 5 років, — продовжує Сергій.

— Жінки в палаті теж насторожилися: "Ви щось не те кажете. Дитині після операції не можна їсти й пити". Він подивився: "Можна, трошки можна".

Я вийшов у коридор. Питаю в медсестер, чи він не п'яний. Сказали, що лікар після інсульту — тому порушена мова. А в малого посиніли губки та нігті, язик западав. Був холодний. Медсестра почала його відтирати. Лікарі забігали. Згодом знайомий медик пояснив, що анестезіолог в операційній зарано відключив дитину від апаратів.

Сергій шукав Шелеста по лікарні. Викликав поліцію.

— Питаю медсестер, де він? Ніхто не признається. Прикривали. Поліцейські порадили сфотографувати карточку — інакше замінять прізвище. Дружині її не хотіли давати — мовляв, медкарту надають, якщо є заява з прокуратури. Я в інтернеті знайшов права пацієнтів. Цитував статті закону — дали карточку. Усюди стояло прізвище Шелест. Головний лікар казав, що в лікарні використовують лише сертифіковану вітчизняну анестезію. За що ми мали платити? За графіком цей анестезіолог мав бути на роботі до 21:00. О 18:40 я передзвонив йому на мобільний — він сказав, що вже вдома, в Ківерцях. Поліції не відчинив дверей. Пацієнти в лікарні письмово підтвердили, що він був п'яний.

Потім дзвонила його дружина. Я нашу розмову записав на диктофон. Плакала, просила, аби я пробачив її чоловіка, зупинив справу. Визнавала, що був п'яний. Кажу: "На моїй дитині мало біди не сталося. Якщо пробачу, може статися трагедія з іншою". Вона говорила, що в цей день він мав їхати в Одесу, спішив на поїзд. Але для чого було пити в операційній?

Справу розслідує поліція. Олег Шелест з 9 березня пішов на лікарняний.

— У нього гіпертонічна хвороба, ­можливо, й захворів, — каже 58-річна Людмила ­Гагаловська, виконувач обов'язків головного лікаря Волинської обласної дитячої клінічної лікарні. — Та справу доведемо до кінця. Раніше таких скарг на Шелеста не було, але факти вживання алкоголю траплялися. Тоді давали шанс на виправлення, але він ним не скористався.

Зараз ви читаєте новину «"У дитини посиніли губки та нігті. Медсестра почала його відтирати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути