вівторок, 31 травня 2016 07:55

У будинку для престарілих згоріли 17 людей

Автор: REUTERS
  Рятувальники вантажать до машини тіла ­загиблих у пожежі. Щоб опізнати людей, проводитимуть ДНК-експертизи
Рятувальники вантажать до машини тіла ­загиблих у пожежі. Щоб опізнати людей, проводитимуть ДНК-експертизи

— У чотири утра проснулася від того, що туди-сюди ганяють пожарні машини. Вийшла з хати — дом престарілих горить. Вереск аж сюди. То люди кричали, які живцем горіли. Вони всі лежачі були. Їх рятувала одна медсестричка. Одну бабу витягла, побігла за другою, але ж воно там пластик, отрава. Вона бідна й задихнулася. Сама — з Кіровоградщини. Із червня мала їхати на роботу за границю, останні дні доробляла, — розповідає 85-річна Галина Трубенок із села Літочки Броварського району на Київщині. Сидить на лавці біля своєї хати за 100 м від згарища.

Уночі 29 травня в Літочках згорів 2-поверховий приватний будинок для літніх людей. Загинула медсестра 55-річна Людмила Кравчук і 16 людей похилого віку. 18 мешканців урятували. П'ятеро перебувають у лікарні. 10 перевезли до іншого закладу в селі Воропаєві Вишгородського району. Трьох забрали додому родичі.

О другій дня 29 травня на місці пожежі чергують рятувальники з Києва та Броварів. У повітрі — трупний запах. З обгорілого перекриття будинку крапає вода. Найбільше від вогню постраждала ліва частина будівлі. У правій, що виходить до дороги, вціліли башти й антени супутникового телебачення.

— Зданіє горіло з усіх боків. Сусіди тоже пробували гасить, виносили людей із будинку. Але всередині дим стояв дуже ядучий, нічого взагалі не видно було, — каже 60-річний Анатолій Іванович. Сидить на мотоциклі "ИЖ" з візком біля садиби Галини Трубенок. — Кажуть, телевізор загорівся. Одна баба дивилася новини — воно й спалахнуло. Бути такого не може. Якби то телевізор горів, то не було б такого пожара. Може, бабу ту вбило б, але остальні живі лишилися б.

— Похоже, шо там усе бензином облили й підпалили, — переконана Галина Юхимівна.

— Ми були на місці о 3:54, — каже 53-річний Василь Слободяник, головний рятувальник Київщини. — Зайнялося десь за годину до того. Вогонь охопив приміщення, палав дах. Пожежної сигналізації не було. Ми не перевіряли цей будинок, бо приватна власність. Причину встановлюємо. Це може бути й несправний телевізор, і електрична проводка. Слідів підпалу не знайшли. Але при будівництві порушили майже всі норми безпеки. Особливо небезпечною була вагонка, якою оббили будівлю. Вона виділяє небезпечний чадний газ.

Пансіонат у Літочках належав лікарю Олегові Дмитренку.

— Олег — син нашого хірурга Павла Дмитренка, який працює у Броварах. Батько жадний, як і всі доктори. А син настроїв цих будинків для стариків. Кажуть, в області штук п'ять мінімум. За місяць родичі тих бабів по 12 тисяч платили. Саме цікаве — Олег не брав на роботу місцевих, тільки приїжджих. Багато працювало з Донбасу. Вони в тому будинку жили й за бабами дивилися, — каже 55-річна Ніна Василівна. Веде велосипед повз сільську раду.

О 6:00 поліцейські затримали Олега Дмитренка. За порушення вимог пожежної безпеки йому загрожує до восьми років тюрми.

— Вік клієнтів того пансіонату — від 80 до 90 років. Продукти для них купували в Літочках, обіди возили з Броварів, — каже 40-річна Валентина Іванівна. У сільському магазині "Любава" бере пельмені. — Дівчатка часто купляли хліб чи печиво. Баби їм писали замовлення. Условія там дуже хороші були. Повний пансіон. Про цей бізнес знали, там люди не прості були.

Загиблі у пожежі:

Лідія Арік'янц, 93 роки.

Володимир Гальченко, 80 років.

Тетяна Гузєва, 95 років.

Світлана Журавська, 93 роки.

Ніна Долинська, 80 років.

Надія Кочубей, 88 років.

Людмила Кофанова, 69 років.

Людмила Кравчук, 55 років.

Тамара Петерсон, 78 років.

Вадим Пискунов, 81 рік.

Анатолій Підгорецький, 77 років.

Галина Ремесевич, 89 років.

Анастасія Сайко, 94 роки.

Надія Свірідова, 87 років.

Нінель Суворова, 83 роки.

Марія Толстікова, 74 роки.

Римма Хоронжук, 77 років.

На Київщині працюють 40 нелегальних старечих домів

Заклад для літніх людей у Літочках діяв нелегально, підтверджують у Київській обладміністрації.

— Ми вилучити частину бухгалтерії, що збереглася після пожежі. Там договори про утримання й надання медичних послуг. Їх надавав підприємець Дмитренко. Будинок оформлений як приватна власність. На Київщині працюють майже 40 нелегальних закладів такого типу, — каже Дмитро Головін, виконувач обов'язків головного поліцейського Київщини.

Перебування в пансіонаті коштувало 6 тис. грн за місяць.

— Доглядати за лежачими за такі гроші неможливо. Це означає, що немає персоналу для евакуації. Будинок престарілих на 30 місць повинен мати парк, пральню, підсобні приміщення, офіс. Для цього треба щонайменше чотири приміщення. Якщо в будинку 35 старих людей, то на зміні мають бути щонайменше п'ять-сім чоловік персоналу. Для 40 осіб будинок у Літочках замалий. Там не було спільних територій. Старенькі просто сиділи в своїх кімнатах. До того ж у приміщення не могли потрапити пожежники, медики, санстанція, поліція. Єдиною надією мешканців були родичі. Але вони їх туди й віддали, — каже 40-річний Юрій Ліфансе з благодійного фонду "Спільнота Святого Егідія".

Зараз ви читаєте новину «У будинку для престарілих згоріли 17 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути