пʼятниця, 10 травня 2013 07:00

"Ти лох, і з цим змирися. Машину тобі ніхто не віддасть"

У киянина 30-річного Ігоря Бордюга в місті Кам'янці-Подільському на Хмельниччині працівники автоінспекції відібрали "мерседес". Запідозрили, що техпаспорт підроблений. Це не підтвердилося. Та машину власник забрати не може.

— Два роки ходжу з паперами, а мене, як дурника, із МРЕВ відправляють у міліцію, а з міліції у ДАІ, — каже Бордюг. Він укотре зі столиці приїхав забирати автомобіль.

2010-го Ігор за дорученням купив "Мерседес CLK-500" за $25 тис. Авто перебувало на обліку в Кам'янці-Подільському. Вирішив зареєструвати машину за місцем проживання, у столиці.

— Я цей мерс рік здавав в оренду, — продовжує. — На нього і штрафи виписували, і на штрафплощадку забирали. Тобто не раз перевіряли по базі. Жодних проблем не виникало. А тут приїжджаю під Кам'янецьке МРЕВ, один із даїшників каже: "О, який мерс, поставимо мигалки і будемо патрулювати". Заходжу, інспектор бере техпаспорт і починає комусь дзвонити. Каже, є підозра на підробку документів.

Автомобіль забрали на штрафмайданчик. Ігор найняв юриста, подав заяву до Кам'янець-Подільського райсуду з вимогою повернути "мерседес".

— Суддя читає нашу заяву, бере телефон, набирає номер: "Юра, прівєт. До мене прийшли по тій машині, що ти затримував". За хвилину кладе трубку. Каже, ми справи не виграємо, — розповідає Михайло Батієвський, 40 років, юрист Бордюга.

Ігор вирішив зняти копію й завірити нотаріально доручення на машину. 20 липня 2011-го з юристом приїхали до Кам'янця. Їм відмовили у всіх нотаріальних конторах, крім однієї.

— Нас завели в кімнатку, попросили зачекати, — пригадує Батієвський. — Хвилин за 20 вривається група захвата: у бронежилетах, касках, з автоматами. Відвезли до міськвідділу. Питаю, за що затримали. Кажуть, у 1990 році ми в Донецьку пограбували нотаріальну контору, як доказ є відео. Я попросив показати. Міліціонери відповіли, що нападники були в масках.

— У 1990 році мені було вісім років, — додає Ігор. — Протримали нас у відділку 12 годин. А в мене якраз день народження, рідні хвилюються. Ми написали, що претензій не маємо.

Матеріали перевірки техпаспорта передали до Києва, за місцем проживання Бордюга. 8 вересня позаторік Дніпровський райвідділ столиці відмовив у порушенні кримінальної справи. А 1 листопада 2012-го райсуд Дніпровського району визнав права власності Ігоря Бордюга на "Мерседес CLK-500". Цей автомобіль у міжнародному розшуку не перебуває, згідно з довідкою Інтерполу.

— Приходимо на штрафплощадку в Кам'янці, а машини немає. Питаємо, де вона, усі падають "на мороз". Ми давай по знайомих розпитувати, "мерседес" примітний, — говорить Михайло Батієвський. — А нам кажуть: "На ньому з синіми номерами начальник ДАІ Микола Томашевський їздить".

За годину, коли кияни повернулися з міста, "мерседес" стояв біля воріт штрафмайданчика. Не опломбований, вимитий, з накачаними колесами. Однак автомобіль не віддали. 26 квітня машина виявилася замкненою у гаражі, де зберігають запчастини машин ДАІ. На дверцятах був наліплений папірець із печаткою. Без підписів і дати опломбування.

— Ось відмова в порушенні справи щодо підробки документів, — Михайло Батієвський простягає папери начальнику реєстраційно-екзаменаційного відділу ДАІ Кам'янця-Подільського Юрієві Гриську, 39 років. — На якій підставі ви утримуєте автомобіль? Чому він їздить містом?

— Це не в моїй компетенції, — відповідає той. — Штрафмайданчик належить міськвідділу міліції. Машини в місті я не бачив.

Кілька годин чекаємо під міськвідділом.

— Матеріали справи ми передали в Київ, — каже заступник начальника карного розшуку Дмитро Зацерківний, 32 роки. — Відповідь про відмову у порушенні кримінальної справи була, але там не зазначено, щоб віддати авто. Рішення суду визнає право власності, але також не вказано, щоб повернути авто. Є експертиза, що техпаспорт підробний.

— Та яка експертиза, — зривається Батієвський. — Її проводять лише при порушенні кримінальної справи, у якій було відмовлено.

Дмитро Зацерківний встає і виходить із кабінету.

— Я ще такого бєспрєдєла не бачив, — нервово затягується цигаркою Ігор Бордюг. — Недавно був у начальника ДАІ Хмельницької області. Він сказав: "Ти лох, і з цим змирися. Машину тобі ніхто не віддасть".

 

 

Зараз ви читаєте новину «"Ти лох, і з цим змирися. Машину тобі ніхто не віддасть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

145

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути