середа, 26 вересня 2012 06:45

Трьох людей засудили за повідомлення на форумі

Комінтернівський райсуд Одеси 28 серпня оштрафував жителів селища Фонтанка за критику на інтернет-форумі будівельної компанії "Маккенлі". 45-річна Ірина Лашкевич, 42-річний Герман Литвинов та 36-річний Олег Зігангіров мають виплатити 15 тис. грн.

— Это просто абсурд, — каже Ірина Лашкевич. — "Маккенли" подали на нас в суд, мол, обижаем их на форуме. Адвокат принес в суд три скриншота (роздруківку інтернет-сторінки. — "ГПУ"). Судья даже не хотел разобраться, чьи комментарии вообще. Посмотрел на скриншоты — под одним была подпись "Лашкевич" — и ушел в совещательную комнату. За час вынес решение: Я и Олег должны заплатить по 6 тысяч, Герман — 3. Но кто сказал, что комментарии вообще наши? На форуме любой может подписаться "Янукович", "Азаров" или "Кличко".

Селище Фонтанка — на узбережжі Чорного моря в Комінтернівському районі Одеси. Налічує 6,5 тис. жителів. Сотка землі коштує від $5 тис. До селищної ради Фонтанки 2006 року звернулися представники будівельної компанії "Маккенлі".

— Пришли, как огромные инвесторы, — згадує 32-річний Олександр Голопотелюк, голова громадської організації "Громада Фонтанки". — У селі є проблема — зсуви. Є ділянка, де 23 хати практично висять над прірвою. "Маккенлі" пообіцяло відселити людей, укріпити берег, звести людям нові будинки. За це хотіли отримати 33 гектари в оренду на 49 років. Селищна рада проголосувала, віддала землю. Але замість відселення людей з аварійних будинків "Маккенлі" почало укріплювати берег над пляжем, будувати там вілли з причалами для яхт.

Селяни скаржилися на забудовників у правоохоронні органи, чиновникам, подавали до суду. Процес тривав п'ять років. 2011-го Верховний суд оголосив остаточний вирок: "Маккенлі" діє незаконно, має зводити протизсувні укріплення, а не котеджі. Однак землю селищній раді не повернули.

— Торік голодували під обласною радою, — згадує Ірина Лашкевич. — До нас вийшов заступник губернатора Олександр Малін. Пообіцяв усе вирішити, почитав постанову Верховного суду. Ми повірили, поїхали додому. А до нас навіть комісії не прислали. Торік міліція затримала нашого селищного голову на хабарі. І що? Він уже вийшов на підписку про невиїзд.

Ірина Лашкевич, Герман Литвинов і Олег Зігангіров — активісти протестів. Вважають, що будівельна компанія хоче їх покарати, тому й подала до суду за образу. Вирок Комінтернівського суду вони оскаржили.

У будівельній компанії "Маккенлі" не схотіли коментувати рішення суду.

Зараз ви читаєте новину «Трьох людей засудили за повідомлення на форумі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути