четвер, 15 січня 2009 17:57

Троє студентів загинули в поході через викладача

Автор: фото із архіву родини Жеребченко
  Олексій Скибенко зі студентами в поході 20 жовтня 2004 року. До ранку наступного дня з 11 студентів вижили восьмеро
Олексій Скибенко зі студентами в поході 20 жовтня 2004 року. До ранку наступного дня з 11 студентів вижили восьмеро

Три роки проведе в колонії 59-річний Олексій Скибенко, колишній завідувач спортивно-туристичного клубу Донецького інституту туристичного бізнесу. Ворошилівський райсуд Донецька визнав його винним у загибелі трьох студентів. Чоловіка арештували наприкінці грудня.

У жовтні 2004 року 11 студентів Донецького інституту туристичного бізнесу зібралися до Криму. За два дні до від"їзду керівництво вишу заборонило похід. Однак Скибенко вмовив віддати юнаків і дівчат під свою відповідальність.

Група з 12 осіб розбила намети в селі Многоріччя Бахчисарайського району. 20 жовтня пішли до Великого каньйону. Ранок був сонячний, тому курток і наметів не брали. Увечері планували повернутися. Раптом у каньйоні розпочалася злива. Зустрічні туристи радили повернутися. Попереду, мовляв, наповнені водою "ванни", можливий каменепад і повінь.

— Але Скибенко хвалився, що 18 разів водив сюдою групи, навіть п"ятикласників, — згадує 23-річна Валерія Кузнєцова. — Наказав дертися на плато.

— Ми карабкалися по глині, ноги ковзалися по листі, — розповідає Олена Добридень, 23 роки. — Скибенко не чекав тих, хто відставав. Коли зрозуміли, що він загубив стежину, почали боятися. Я сповзала, зверху падало каміння. Дна каньйону не було видно. Схопилася за дерево. Кричала, що нікуди не піду, ревіла. Скибенко жбурнув каменюкою: "Я сказав іти!"

Студенти видерлися на плато. Злива продовжувалася, спускався туман. На початку сьомої вечора біля них зупинилася вантажівка з будівельниками. Водій запропонував підвезти до села Соколине. До Многоріччя залишалося 12 км. Однак керівник наказав студентам іти.

Група заблукала. Пропустили три спуски із плато. Пройшли марно майже 40 км, аж доки керівник групи погодився на привал. Студенти стали на плато Ай-Петрі.

— Притискалися одне до одного під ялинкою, дубіли від холоду, — веде далі Валерія Кузнєцова. — Він же всівся на єдиний рюкзак і навіть не намагався розпалити вогнище. У всіх почалися глюки. Антон Ємельянов хотів піти в магазин за снікерсами. Вирвався з кола, зробив кілька кроків і впав. Його тіло ми помітили зранку, коли туман зліг.

Згідно зі зведеннями метеорологічної станції "Ай-Петрі", увечері 20 жовтня вітер сягав 34 м/с, вологість — 100%. О четвертій ранку температура повітря становила +2°С. У цей момент замерз 16-річний Антон Ємельянов. Скибенко пішов на пошуки мисливського будиночку, який група бачила на шляху.

О сьомій ранку температура сягнула +1°С. Другим замерз 17-річний Михайло Кучковський. О пів на дев"яту ранку термометр показував 0°С. Третьою замерзла Тетяна Жеребченко, яка першого дня походу святкувала 18-річчя.

— Раптом почала ловити одна з мобілок, — продовжує Кузнєцова. — Таня Хаджинова додзвонилася додому. Ледь прошепотіла: "За півгодини всі ми помремо". Її волосся вкрилось кригою.

Сигнал надійшов рятувальникам. Однак ті не знали, де шукати групу, бо маршрут не був зареєстрований. О 9.00 студентів підібрала та ж машина з будівельниками.

— Ми заїхали в будиночок за Скибенко, — згадує Кузнєцова. — Він зайшов у машину й одразу запитав: "Хто ще?" Ми відповіли, що померли Міша, Антон і Таня. "Кінець моїй кар"єрі", кинув він.

Майстра спорту Олексія Скибенка звинуватили в недобросовісному виконанні обов"язків з охорони життя і здоров"я неповнолітніх. Тренер провини не визнав. Сказав, що студенти узяли його в полон.

Батьки загиблих вважають, що учитель заслуговує на жорсткіше покарання.

— Якщо президент інституту знала, що похід не підготований і заборонила його, то чому все-таки допустила, — дивується Юрій Жеребченко, батько загиблої Тетяни.

Зараз ви читаєте новину «Троє студентів загинули в поході через викладача». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути