середа, 27 березня 2013 00:30

Свідок не впевнений, що бачив Павліченка

— Прошу перестати мене катувати. Я годину просидів у холодному автозаку в наручниках за спиною, — зривається з місця Дмитро Павліченко, 49 років. Суддя киває та просить зачекати.

21 березня в Апеляційному суді Києва продовжують розглядати справу вбивства столичного судді Сергія Зубкова. Допитують головного свідка 26-річного Олексія Наумця, слідчого прокуратури Геннадія Рибку, 36 років, та "убозівця" 37-річного Віталія Ремського, які розкрили справу.

— Пропустіть. Чому ви тут стоїте? Завжди до суду впускали з паспортом, а тепер ні? — біля входу фарбована брюнетка сперечається з чотирма бійцями судової міліції "Грифон".

У парку поряд із судом чути скандування "Волю Павліченкам!" — там зібралися близько сотні футбольних фанів, які на кожному засіданні підтримують засуджених батька й сина. За хвилину до входу прибігають з десяток "беркутівців" у шоломах та з кийками.

— Отойдите или мы применим силу. Что здесь такое, это режимная территория, — каже старший. Коли йому пояснюють причину суперечки, коротко розпоряджається: "Девушку пропустить".

Щоб потрапити до суду, треба пройти три кордони міліції. Перший — біля воріт, другий при вході до будівлі, третій — перед залом засідань. Слухання починається із запізненням на 15 хв. Дмитро Павліченко одразу просить суд заборонити конвою катувати його.

— Ми вирішимо це питання, а зараз у нас допит свідків, — суддя В'ячеслав Дзюбін викликає Віталія Ремського. 2011 року він працював заступником голови управління по боротьбі з організованою злочинністю міста Києва, проводив операцію із затримання. Його Сергій Павліченко звинуватив у вибиванні зізнання.

— Павліченко написав явку зізнання сам. Це все зафіксовано, ніякого тиску на нього не було, у кабінеті був тільки я й він. Коли ми поговорили, затриманий попросив листок та ручку, і написав зізнання. Ніхто йому не диктував, — огризається міліціонер на запитання адвоката Тетяни Шевченко.

— Але ж Павліченко каже, що його ноги запхали у тазик із водою, — уточнює адвокат. Сергію нібито погрожували оголеним дротом.

— Це смішно, — після короткої паузи відповідає той. У залі чути сміх.

Дмитра та Сергія Павліченків засудили за вбивство судді Шевченківського суду Сергія Зубкова торік у жовтні. Батько отримав довічне ув'язнення, син — 13 років тюрми. Родина подала апеляцію, яку почали розглядати на початку січня. Суд постановив допитати засуджених та свідків.

До кафедри в центрі залу йде слідчий прокуратури Геннадій Рибка. Він проводив слідчі дії з Сергієм Павліченком та написав обвинувальний вирок для суду.

— Відеозапис під час відтворення вбивства припинявся і поновлювався з технічних причин, оскільки групі супроводу потрібно було пересуватися з одного місця в інше разом із Сергієм Павліченком на великі відстані, — його голос відлунює по залу.

— Хто після затримання мого сина надав йому адвоката Андрія Губського? Той пропрацював шість років юристом на фірмі, з якою ми 16 років судимося за свою квартиру та прибудову. З ним ніхто не укладав угоди, — хапається за ґрати Дмитро Павліченко.

Слідчий хвилину мовчить, потім тихо каже: "Згідно з законом".

Останнім допитують свідка Олексія Наумця. Він намагався затримати вбивцю на місці злочину. Той у нього стріляв, однак через осічку не вбив. На досудовому слідстві Наумець начебто впізнав у Павліченку-старшому вбивцю. А на суді — спростував, заявив, що його змусили підписати протокол.

— Це було приблизно так. Слідчий Рибка питає мене: "Це він? — Ні, не він. — А ти казав, що він, давай підписуй". Під час упізнання я не впізнав Павліченка, а на фотографії — начебто він. Мене змусили підписати. Я говорив, що він схожий, — розводить руками Наумець.

Він нервує, весь час тупцює, хапається за кафедру. Каже, боїться за своє життя. Йому довелося переїхати в іншу квартиру, змінити три номери мобільних телефонів. Суддя питає, чи пам'ятає він убивць.

— Зараз уже гірше. Але пам'ятаю зріз пістолета, що на мене направив убивця, — насуплюється ліфтер. Суддя просить описати його.

— Сірий металік із барабаном, — випалює. Потім виправляється, що це був револьвер. Каже, нападник був на 10-15 см вищий за Дмитра Павліченка.

— Десь, як слідчий Рибка? — перебиває його прокурор Наталія Сьома.

— Да, — відповідає ліфтер. У залі сміються.

Наступне засідання відбудеться 4 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Свідок не впевнений, що бачив Павліченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути