вівторок, 27 липня 2010 04:47

"Скоро весь район стане пусткою"

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Уманчанин Руслан Ткаченко, 26 років, біля каналу, яким нечистоти місцевих підприємств потрапляють у ставок у центрі міста Умані на Черкащині
Уманчанин Руслан Ткаченко, 26 років, біля каналу, яким нечистоти місцевих підприємств потрапляють у ставок у центрі міста Умані на Черкащині

Протягом ночі 21 липня в Осташівський став міста Умань Черкаської області виливали нечистоти. Текли з труби, яка виходить з навколишніх підприємств.

— І таке мало не щодня, — скаржиться 47-річний Юрій Мулько, голова місцевого товариства мисливців і рибалок. — Ми щоразу виїздили, просили підприємства не робити цього, вчасно ремонтувати трубу. Ноль реакції.

Осташівський став — єдина велика водойма у центрі 90-тисячного міста, розташована в однойменному мікрорайоні. Займає 90 га площі. Ним опікується Уманське товариство мисливців і рибалок. Щодня тут рибалять до 200 людей. На березі є станція човнів, діти катаються на байдарках, купаються. Щовечора берегами прогулюються уманці.

Уздовж ставу стоять чотири найбільші в місті підприємства:  "Технолог", "Вітаміни", "Уманьпиво" та "Горілочка". Стічна труба, яка відходить від них до міської каналізації, проходить поряд з берегом.

— Вона постійно ламається, забивається, все біжить у ставок, — розповідає Мулько. — Все навколо смердить. Я вмочив руку у воду біля стоків, вона побіліла, шкуру стягло і коле. Якщо так триватиме далі, скоро весь район стане пусткою.

Берегом гуляє Оксана Ткаченко, 30 років, з чоловіком. Вона на четвертому місяці вагітності.

— Як зливають, то все починає смердіти, — обурюється. — Тоді мене нудить. Це ж шкідливо для майбутньої дитини. Чоловік мій тут рибу ловить.

Вмочив руку у воду, вона побіліла, шкуру стягло

— Стоки скидають щодня, — запевняє рибалка 48-річний Василь Мушинський. — Протягом 30–40 хвилин після шостої вечора. У той час уся риба іде у вершину. Якщо постоянно так заливатимуть, то скоро не буде, де вудку закинути. А тут дуже смачна риба.

Екологічна інспекція просила товариство полагодити трубу.

— Ми взяли три проби води: з самої труби, за півкілометра вище і за півкілометра нижче по течії, — каже Максим Вегера, 26 років, з екологічної інспекції. — Сума штрафу незначна, а сума відшкодувань завданих збитків у подібних випадках сягає мільйонів гривень.

Підприємства власної вини не вбачають.

— Труба належить водоканалу, хай вони відповідають, — пояснює 61-річний Олександр Чернявський, начальник цеху заводу "Вітаміни". — Підприємство на ремонті, не працюватиме до серпня. А наш колодязь далі на метрів 50 від того, що забивається.

Співробітники місцевого водоканалу теж не хочуть ремонтувати трубу.

— Нам її ніхто не передавав, — говорить директор водоканалу Артем Тарасенко, 30 років. — Вона на балансі "Вітамінів" і "Уманьпива". Раніше ми чистили її безкоштовно, та надалі підприємства мають це робити самі.

Зараз ви читаєте новину «"Скоро весь район стане пусткою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути