Ексклюзиви
пʼятниця, 09 грудня 2011 06:15

Прикута до ліжка Алла Никоненко народила дівчинку

Інвалід першої групи 20-річна Алла Никоненко з Чернігова вдома народила дівчинку. Жінка не ходить і не розмовляє. Батьки про її вагітність не здогадувалися.

Двері однокімнатки на вул. Павла Бєлова відчиняє 41-річна Наталія Никоненко. Запрошує зайти. Помешкання вмебльоване скромно. Алла лежить на дивані. Чорнява, коротко стрижена. У відповідь на привітання водить очима.

— Дочка не ходить і не балакає. Народилася вона нормальною. Із простудою нас положили в лікарню. А після виписки почалися судороги, потім — епілептичні припадки. Алла перестала ходити. Не говорила, але розуміла. Психіатр сказав, що у дитини важка розумова відсталість та епілепсія. Дали першу групу інвалідності. Здати її в інтернат ми отказались. Надіялися, що вилічиться. Я народила ще двох дітей: дочці Альоні зараз 19, сину Олегові — 18 років. Алла всю жизнь на таблєтках. Раніше могла сидіти, хоча б у візку ми вивозили її погуляти. Останні роки весь час лежить. Але тіло відчуває, перевертається з боку на бік, — розповідає Наталія Миколаївна. — Від кого вона завагітніла, не знаємо. 21 листопада ввечері я була на кухні. Почула, як дочка заплакала. Я до неї. Дивлюся, обличчя таке напряжонне. Тужиться, наче по-большому хоче. Підняла одіяло — а там дитина народжується. Я позвонила в "скору". Алла ще раз потужилася, і появилася дівчинка. Я обережно поклала немовля у неї в ногах.

Матір із дитиною забрали до пологового будинку. Вага дівчинки 2300 г, зріст 44 см. Народилася приблизно у вісім із половиною місяців.

— Аллу поклали в реанімацію. Після пологів залишилися невеликі розриви. 25 листопада її виписали додому, а дівчинку забрали в обласну дитячу лікарню. Сказали, що в неї пневмонія. Назвали ми її Вікторія, а по батькові — Вікторівна, як діда. Ми її зареєстрували. Але внучку мені не віддають. В опікунській раді кажуть, що в нас є опіка над Аллою, більше не можна. Та й квартира мала, комната 16 метрів. Дівчинку хочуть оформити в будинок дитини. А я вже з роботи звільнилася, щоб ростити внучку. З квартирою, може, колись питання і вирішиться. Зараз нас тут живе п'ятеро — ми з чоловіком і троє дітей. Віктору 45 років, він учасник бойових дій в Афганістані. З 2000-го стоїмо на черзі на розширення житла. Якщо не ошибаюсь, десь 45-ті.

Наталія Миколаївна додає, що Аллу не нудило, вона не блювала.

— Їла завжди з апетитом, годую з ложки. Живота не бачила. Місячні у неї почалися в 14 років, але з часом були раз на півроку. Тому я й не звернула уваги. З чоловіком про те, що сталося, відразу поговорила. Він обурився: "Я що, зовсім дурак?". А син Олег мовчить. Його і в прокуратуру викликали. Діти додому ніяких друзів не приводили із-за того, що Алла. Соромилися.

Заходжу до кімнати попрощатися. Киваю головою. Алла заплющує очі. Олег на дивані дивиться телевізор.

— Олегу, ти знаєш, хто батько дитини?

— Не знаю, — відповідає тихо і відвертається до стіни.

Зараз ви читаєте новину «Прикута до ліжка Алла Никоненко народила дівчинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути