вівторок, 26 липня 2016 07:25

Павла Шеремета поховали поряд із батьком
2

Павла Шеремета поховали на Північному кладовищі під Мінськом
Фото: ФОТО з сайта www.sputnik.by
Із журналістом Павлом Шереметом прощалися 22 липня в столичному Українському домі. На церемонії була його цивільна дружина — редактор ”Української правди” Олена Притула (праворуч). Також прийшла колишня дружина Павла Шеремета із двома дітьми. Літаком тіло покійного доправили на батьківщину до Мінська

У суботу в Мінську поховали журналіста, виконавчого директора порталу "Українська правда" Павла Шеремета. Він загинув 20 липня в центрі Києва. Машину, якою їхав на роботу, підірвали. Йому було 44 роки.

Об 11:00 розпочинається панахида у храмі Всіх святих. У чергу вишиковуються сотні людей. На прохання рідних, усіх до храму не пускають. Частина присутніх покладає квіти поряд із церквою.

Серед вінків — від удови та доньки вбитого торік російського опозиціонера Бориса Немцова, кримськотатарського народу, президента України. На вінку від цивільної дружини Шеремета, головного редактора "Української правди" Олени Притули написано: "Улыбайся там наверху, мой милый. Они нас не остановят".

Тіло Павла Шеремета доставили до білоруської столиці військовим літаком із Києва. Панахида триває близько 3 год. У натовпі багато міліціонерів у цивільному, кажуть очевидці.

Труну проводять під оплески та скандування "Живе Білорусь!" Ховають Шеремета на Північному кладовищі за Мінськом. Його могила — поряд із батьковою.

У п'ятницю, 22 липня, із Павлом Шереметом прощалися в Києві.

На фасаді Українського дому висить великий чорно-білий портрет покійного. Початок прощання призначено на 11:00. Люди збираються по 10:00.

— Ми Павла кожен день слухали на радіо "Вести". Моя подруга Сашенька спеціально до мене спускалася. Вдома не могла — бо діти й онуки заважають. Навіть у найважчій ситуації Павло бачив вихід, — каже 76-річна Галина Львова. Губи підведені червоною помадою. Із подругою тримають по дві червоні гвоздики.

Неподалік входу до Українського дому курить високий чоловік в окулярах.

— Познайомилися з Пашею дуже давно, — каже російською 60-річний Сергій Бунтман, заступник головного редактора радіостанції "Эхо Москвы". — Разом багато працювали. Він вражав тим, що бачив подію з різних точок. Ніколи не показував, що йому сумно чи важко. Усе це відчував, але на обличчі була беззмінна усмішка.

Близько 11:00 сходами підіймається соціолог 64-річна Ірина Бекешкіна. Волосся зібране у хвіст, у вухах — масивні золоті сережки.

— Ми з Павлом познайомилися роки три тому. Бачилися минулої п'ятниці. Він жартував, як завжди. А в середу дізнаюся, що загинув. Тепер зранку вже боюся читати новини, — каже Ірина Еріківна.

Двері Українського дому відчиняють, люди заходять у хол. Біля труни — вінок із червоних троянд "Дорогому cыну и папе". Поряд — накритий чорною тканиною стіл. Туди кладуть квіти.

— Уперше на похороні такої молодої людини. Ми слухали його всією родиною. Павло хотів для всіх нас хорошого життя. І для білорусів. Як він батьківщину любив! Думаю, його Москва прибрала. Cам Путін руку до цього приклав, — 80-річний Петро Карпенко витирає сльози смугастою хустинкою.

Біля труни плаче 22-річна Яніна Кононенко, журналістка "Української правди":

— Це дуже особисте потрясіння. Павло Григорович був для мене прикладом. Учив приймати правильні рішення, мислити як журналіст. "Якщо не можете підійти на вулиці до незнайомої людини і поставити запитання, вам нема чого робити в журналістиці", — казав. Щоразу повторюю собі його слова, коли з якоїсь причини боюся рушити з місця перед інтерв'ю.

Біля труни на стільці сидить 49-річна Олена Притула. А також — Наталія, колишня дружина Павла Шеремета, син Микола й донька Єлизавета.

— Ми не були добре знайомі, — каже 54-річний Роман Ващук, посол Канади в Україні. — Але багато разів перетиналися на зустрічах. Це була світла людина. Сподіваюся, вся Україна об'єднається, аби розслідувати цю справу. Жодна пара очей не буде зайва, щоб знайти вбивць.

У хол постійно підходять люди. Несуть переважно червоні троянди. Неподалік — невелика черга. Тут можна записати свої спогади про Павла Шеремета. Там стоїть чоловік у футболці з гербом "Погоня" — кінний лицар на червоному полі.

— Із Павлом познайомилися в Мінську 2012‑го. Бачилися рідко. Але коли мали час, зустрічалися у "Кофе-хаусі" на вулиці Богдана Хмельницького. Активніше стали спілкуватися під час Майдану. Будували плани майбутнього Білорусі, — каже білоруською 31-річний Андрій Гнатчук.

Прощання триває до 14:00. В Український дім приїжджає й президент Петро Порошенко.

Для стеження достатньо підпису начальника міліції

Генпрокуратура перевіряє, чи справді за керівниками "Української правди" Павлом Шереметом та Оленою Притулою стежила поліція. І чи було це законним. З'явилася інформація, що до цього причетний перший заступник голови Нацполіції Вадим Троян.

— Щоб установити стеження за людиною, не потрібно багато дозволів, — каже колишній начальник управління міліції в Черкаській області генерал 60-річний Микола Каплій. — Пишеться провадження, що є потреба встановити стеження за особою. Для цього достатньо підпису начальника міської міліції.

Вважаю, що ні українські спецслужби, ні поліція за Павлом Шереметом не стежили. В Україні він нікому дороги не пере­йшов. Інша справа — у Білорусі чи Росії.

Авто замінувала жінка

Вибуховий пристрій під автомобіль "Субару", в якому загинув Павло Шеремет, заклала жінка. Про це свідчать записи камер спостереження. Їх виклали в інтернеті.

О 00:22 чоловік підійшов до припаркованої автівки. Присів біля водійських дверей, протер днище. О 2:33 чоловік і жінка пішли в напрямі будинку, де жив Шеремет — з вул. Ярославів Вал вниз на Івана Франка, на відстані близько 15 м одне від одного. Жінка несла сумку. Помітно, що вона була важка.

О 2:38 двоє зустрілися, перекинулися кількома словами й розійшлися по різні боки дороги. Чоловік імітував ходу п'яного. Жінка зупинилася біля автомобіля. Імовірно, дістала з сумки вибуховий пристрій і заклала під днище. Процес зайняв не більш як 1 хв.

Місце, де зазвичай паркували "Субару", зайняв мікроавтобус з іногородніми номерами. Щойно машину поставили на вільне місце, бус виїхав. Можливо, зробили це навмисно.

Ключовою версією вбивства Павла Шеремета слідство вважає помсту за професійну діяльність.

Зараз ви читаєте новину «Павла Шеремета поховали поряд із батьком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути