пʼятниця, 26 серпня 2016 05:40

Отаманів Холодного Яру хочуть реабілітувати

Апеляційний суд Київщини розглядає справу про реабілітацію отаманів Холодного Яру. Серед них лідери повстанських загонів — Ларіон Загородній, Денис Гупало та Іван Грисюк. 1923-го радянська влада визнала їх злочинцями, які вбивали мирне населення на території Черкащини.

Клопотання про реабілітацію до суду передала Черкаська облрада.

— За нашими законами отамани не підлягають реабілітації. Бо є звинувачувальний вирок 1923 року. Він враховується нашим кримінальним кодексом. Потрібно змінювати законодавство, — кажуть у прокуратурі Київської області. — Це намагалися зробити ініціатори декомунізації. Стверджували, що холодноярці боролися проти комуністичного режиму і стали його жертвами. Але не розробили процедури реабілітації постраждалих від комуністів.

Отаманів Холодного Яру вперше могли реабілітувати 1994-го. Однак прокуратура Київської області відмовилася переглядати справу.

Холодний Яр — лісовий масив на території Чигиринського й Кам'янського районів Черкащини. 1918 року тут почалося повстання селян за незалежність України від Російської імперії. За рік проголосили створення Холодноярської республіки. Вона охопила 25 сіл. Були військові загони чисельністю в 15 тисяч людей. Ними керували отамани.

аріон Загородній очолював республіку 1922-го. Того ж року з іншими отаманами його заарештували. Радянська влада засудила до розстрілу. У лютому 1923 року Загородній із товаришами підняли бунт у Лук'янівській в'язниці, де чекали вироку. Захопили 14 рушниць із набоями. Вели бій 4 год. Потім покінчили життя самогубством.

Зараз ви читаєте новину «Отаманів Холодного Яру хочуть реабілітувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути