четвер, 11 серпня 2011 06:00

"Ми всі ляжемо перед тракторами"

Автор: фото: Ірина ЗДЖАНСЬКА
  Жителі села Заріччя Жидачівського району Львівської області гуртуються біля сільради в обід у середу, 3 серпня. Їдуть на околицю, де фірма ”Стариця” ритиме кар’єр. Вирішуватимуть, як відстоювати свої паї
Жителі села Заріччя Жидачівського району Львівської області гуртуються біля сільради в обід у середу, 3 серпня. Їдуть на околицю, де фірма ”Стариця” ритиме кар’єр. Вирішуватимуть, як відстоювати свої паї

— Я 29 років робила в колгоспі, ніде не бачила таких родючих земель. І тут якийсь приїде й забере. Та хто він такий? Він тут живе чи його родина на тих полях тяжко ся наробила? Аж плачу від несправедливости, — каже 66-річна Марія Щур із села Заріччя Жидачівського району Львівської області.

Вона залишає господарство, сідає на велосипед і їде на південну околицю села. Тут зібралися 40 місцевих. Обговорюють, що край Заріччя фірма "Стариця" з Нового Роздолу Миколаївського району має намір викопати кар'єр, видобувати пісок і гравій. Планують забрати 12 га землі.

— Отак приїхав дядя (директор фірми Сергій Струцький. — "ГПУ") й сказав, шо має наші підписи та дозвіл рити тут кар'єр. Просив, щоб ми мовчали. А ми ж то нічого не підписували, — розповідає тутешній підприємець 47-річний Володимир Кусий.

— Поле, на яке він мітить, пайове, за 600 метрів до села. Нам давно мали дати на нього акти власності. Але, видно, спеціально відтягували. Казали, що наші паї перенесуть за 2 кілометри. Але який дурак захоче так далеко ходити обробляти землю, та ще неродючу?— дивується 48-річний Михайло Стрілець.

— Винуватий в усьому наш колишній сільський голова Данчевський, — звертається до селян війт Микола Хомин, 35 років. — Тепер йому нічого не зробиш: або хворий, або на морі. А я тут маю все розгрібати. Ми навіть нічого не знали б, якби в районці "Новий час" за 8 липня не надрукували повідомлення про те, "Стариця" доробляє документи на видобуток піску. Виявляється, Сергій Струцький має дозволи від сільської, районної, обласної рад.

Від Львова до Заріччя — 40 хв. автобусом. Тут живуть 700 осіб, хати доглянуті. Є початкова школа, будівля сільради, Народний дім. Двічі на рік заріччан спіткають повені — розливаються річки Дністер і Стрий. Поле, на якому планують кар'єр, тримає русло однієї з річок як дамба. З інших його боків — два штучні озера.

— Одне озеро від села Іванівці, а друге — з тої сторони, як їхати від Жидачева. І як викопають кар'єр — зробиться третє озеро. А уявіть, як вони з часом з'єднаються, шо то буде. Усе село плаватиме, — каже Володимир Кусий.

— У сусідньому селі теж хотіли копати кар'єр, та люди не дали. Вийшли перед тракторами з вилами. Думаєте, ми такого не зробимо? Ми всі ляжемо перед тракторами, не дамо знищити поле. Люди робили, будувалися, а тепер мають лишитися без паїв? Та ще й треба буде вставати вночі й дивитися, чи не затоплює наші хати, — заламує руки заріччанка 54-річна Ярослава Цімейка.

Представники влади не підтримують селян.

— У нашому районі погані дороги. То маємо купляти щебінь, коли можемо добувати свій? Товариство з обмеженою відповідальністю "Стариця" не розкрадало корисні породи, а пройшло всі пункти дозволів ще з 2002 року. Гідроекологи підтвердили безпечність кар'єру. Це двоє чи троє людей підбурює інших, бо хочуть мати частку на тій ділянці, —  запевняє заступник голови Жидачівської райдержадміністрації Роман Гриців, 36 років.

Зараз ви читаєте новину «"Ми всі ляжемо перед тракторами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути