пʼятниця, 04 жовтня 2013 06:30

"Мою квартиру назвали шпигунським лігвом"

Автор: Фото: Тетяна Заровна
  Донеччанин Олександр Комаров колекціонує старі фотоапарати, зібрав їх 200. Торік у лютому купив три камери "Аякс-12" по 400 гривень за штуку. Колись такі використовували спецслужби
Донеччанин Олександр Комаров колекціонує старі фотоапарати, зібрав їх 200. Торік у лютому купив три камери "Аякс-12" по 400 гривень за штуку. Колись такі використовували спецслужби

Сім років в'язниці загрожує донеччанину 51-річному Олександрові Комарову за купівлю трьох 60-річних фотоапаратів "Аякс-12". Служба безпеки звинувачує його у "Незаконному придбанні та збуті спеціальних технічних засобів для негласного отримання інформації". 24 вересня вручили обвинувальний лист.

Олександр Комаров колекціонує старі фотоапарати. Зібрав 200 штук.

- Самый старый - 1939 года выпуска, самый ценный - этот советский "Полароид", - заводить до квартири. Усі полиці спальні заставлені фотоапаратами, журналами "Пролетарское фото" та "Советское фото". - Фотографировать камерами уже нельзя, но ценность есть. "Аякс" - экспонат не редкий. Он был самым массовым спецаппаратом СССР. До конца 1980-х такими пользовались сотрудники КГБ, ведь он относительно маленький. В 1990-х камеру рассекретили, стали возить на выставки, наладили коммерческий выпуск для населения. Ее аналог "Зенит МФ-1" свободно продается по всему миру за 800 долларов. Единственная разница - надпись.

Торік колекціонер був у столичному виставковому центрі "Експоплаза". За 1,2 тис. грн купив три фотоапарати. В лютому один надіслав колезі в Чехію бандероллю. На кордоні посилку конфіскували працівники Закарпатського обласного управління СБУ. За кілька місяців з обшуком приїхали до Донецька, відібрали інші два "Аякси".

- Двічі їздив на допити в Ужгород. Слідчий запитував, чи не робив "Аяксом" секретних фото. Шпигун з такою камерою - те саме, що розвідник з бабінним магнітофоном, - сміється колекціонер. - У мене і плівок немає. Але слідчий назвав колекцію шпигунським лігвом. Експерт плівок не знайшов, але написав, що вони придатні для зйомки. Слідчий вмовляв узяти все на себе. Ніби суд усе одно програю, краще покаятися й отримати умовно.

Прокуратура Закарпаття вимагала арештувати колекціонера на момент слідства, суд обрав підписку про невиїзд.

- У діях мого клієнта немає злочину, - каже адвокат Василь Готра, який захищає Комарова. - По-перше, законодавство колишніх країн СРСР дозволяє колекціонувати таку техніку. По-друге, він нічого не приховував. На посилці написав, що всередині фотоапарат, а не макарони.

- Навіть у тоталітарній Білорусі розуміють різницю між шпигунством та колекціонуванням. А нашим хлопцям не дає слава НКВС. При бажанні можуть посадити мільйонів 30 українців. Бо у всіх мобільні телефони - з відеокамерами, - всміхається донеччанин.

Олександр Комаров - підприємець, продає сучасну фототехніку. Створив каталог радянських фотоапаратів, яким користуються історики. Про переслідування Комарова написали понад 10 іноземних сайтів. Колеги з американського Чикаго звернулися до Ужгородського суду з проханням зняти звинувачення: "Єдиний злочин Комарова - це любов до історії своєї батьківщини, збереження історичних предметів і знань для майбутніх поколінь".

За брелоки засудили тисячу людей

28 березня 2013-го столичний Солом'янський райсуд оголосив вирок 30-річному Андрієві Фенченку - 8,5 тис. грн штрафу за незаконне придбання технічних засобів для зняття інформації. Він купив в інтернет-магазині два брелоки з вмонтованими відеокамерами.

- Есбеушники мають показувати хоч якусь роботу, пояснити, для чого їх 40 тисяч, коли у найсильнішій розвідці світу - ізраїльському "Моссаді" - всього 10 тисяч, - каже Фенченко. - От і роблять статистику на брелках. Це просто. Брелки з відеокамерами вільно продаються, люди беруть. Схопив покупця, порушив справу - і все.

Андрій Фенченко говорить, що СБУ порушила щонайменше 3 тис. таких кримінальних справ.

- За придбання брелків тисяча людей отримали вироки, - додає. - Хтось купував як подарунок, хтось - щоб зняти даїшника, який бере хабар.

До моменту купівлі споживач не знає, товар є засобом негласного зняття інформації чи ні. Це стосується брелоків, ручок, мобільних телефонів з вбудованими відеокамерами. Річ треба придбати і віддати на експертизу. Якщо виявиться засобом негласного зняття інформації - покупцю загрожує в'язниця.

Зараз ви читаєте новину «"Мою квартиру назвали шпигунським лігвом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути