пʼятниця, 16 вересня 2016 00:20

"Кругом покинуті хати. Вовче лігво може бути, де хочеш"

Автор: Михайло Перков
  Жителька села Вербка-Мурована Ярмолинецького району на Хмельниччині Таїсія Стойко чухає за вухом свою козу. Переживає, щоб ­тварину не загризли вовки
Жителька села Вербка-Мурована Ярмолинецького району на Хмельниччині Таїсія Стойко чухає за вухом свою козу. Переживає, щоб ­тварину не загризли вовки

Жителі п'яти сіл Ярмолинецького району на Хмельниччині потерпають від нападу вовків. Навесні зграя хижаків оселилася в лісі за селом Вербка-Мурована. Від середини літа нападають на овець, кіз і коней сусідніх Лисівки, Баранівки, Лебедівки, Крутих Бродів.

— Вовки жеруть усе — кіз, овець, поросят. Скоро людей їстимуть. Востаннє бачила хижака на своєму городі три тижні тому. А на ранок в сусідки козу загризли, — каже 52-річна Таїсія Стойко, жителька Вербки-Мурованої.

— У мене вкрали козу та двох козенят. У цапа киші випустили, — говорить Петро Кондратюк, 46 років.

Між селами Баранівка та Вербка-Мурована є три ставки. Їхній орендар тримав стадо овець. Вовки винищили всіх тварин за кілька тижнів.

— Напади були в липні, — розповідає помічниця орендаря 36-річна Марія Куришко. — За першу ніч взяли одну вівцю, наступної — 18. І так всю отару знищили. Барани до коней тікали. То вовки ще й коням ноги подерли. З 60 в'єтнамських свиней залишилася половина. Найбільший вовк у зграї, як тримісячне теля, кажуть.

Увечері люди не виходять на вулицю. До лісу йдуть групами по кілька чоловік.

— Як у мене козу загризли, то я без вил на город не виходжу, — каже Євгенія Митьковець, 55 років, із села Лебедівка. — Кругом покинуті хати. Вовче лігво може бути, де хочеш.

На думку місцевих, активність вовків пов'язана зі збільшенням зграї.

— Поставила до відома районне керівництво, — говорить Валентина Качанюк, голова Вербсько-Мурованої сільради. — Але багато лісу, кукурудзи й соняшників. Доки урожай не зберуть, вовкам ради не дамо.

Зараз ви читаєте новину «"Кругом покинуті хати. Вовче лігво може бути, де хочеш"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути