вівторок, 31 січня 2017 07:25

Комунальники вимагають неіснуючі борги

Автор: Юлія Соколова
  Полтавець Сергій Шаповалов намагається довести, що його квартиру та кафе від’єднали від водопостачання незаконно. Суд першої інстанції підтримав Сергія, комунальники оскаржили рішення
Полтавець Сергій Шаповалов намагається довести, що його квартиру та кафе від’єднали від водопостачання незаконно. Суд першої інстанції підтримав Сергія, комунальники оскаржили рішення

— В Полтаву приехали бандиты с Луганска и правят беззаконие. Врываться в дома, запугивать и бить людей — для них норма. Но я не буду терпеть и молчать, — розповідає полтавець 45-річний Сергій Шаповалов. Судиться з підприємством "Полтававодоканал". Чотири місяці тому комунальники без рішення суду відрізали його квартиру від водопостачання.

Сергій Шаповалов — підприємець, тримає кафе "Аеліта" по вул. Шевченка, 17. Живе у двокімнатній квартирі ­по-cусідству.

— Все почалося з кафе. ­Водоканальщики прийшли ніби перевірити лічильник. Сказали, в мене мільйон гривень боргу. Нагло розпломбували лічильник і перекрили воду. При цьому не показали документів. Звідки взявся мільйон, досі не знаю. Все плачу вчасно, жодних попереджень не було, — продовжує Сергій. — За кілька днів знову прийшов представник водоканалу. Зізнався, якщо не дам мільйон — кафе обанкротять. Поставлять мене на ­лічильник. Щодня нараховуватимуть по 50 тисяч гривень. Ще й кістки переламають. Потім пригнали машину й перекрили воду ще й у квартиру. Хоча маю довідку, що нічого не винен.

Октябрський районний суд підтримав Шаповалова. Зобов'язав комунальників підключити воду. Ті подали апеляцію.

З червня 2016 року обов'язки начальника Полтававодоканалу виконує Олександр Єгоров. Досі був заступником директора зі збуту комунального підприємства "Луганськвода". З Луганська переїхав, як там почалася війна.

— На керівні посади поставив своїх людей із Луганська, які займаються відвертим бандитизмом. Якось у водоканалі я побачив чоловіка, який погрожував влаштувати мені життя за законами ЛНР. Ним виявився керівник одного з відділів, — говорить Сергій Вікторович. — Данину я не платив і не збираюся. Два місяці тому в мою квартиру увірвалися п'ятеро — дві жінки і троє чоловіків. Знайому, яка гостювала, звалили з ніг. У неї струс мозку. Мені зламали ключицю. Вимагали грошей. Доки їхала поліція, троє втекли. А двоє показали посвідчення працівників водоканалу. Відтоді знайому залякають. Перестрівають біля двору невідомі люди, кажуть тримати язик за зубами.

— Водоканальщики требують гроші й з інших людей. Я переїхала в новий будинок. Потрібно було скласти акт пломбування лічильника. У Водоканалі натякнули, що не зроблять цього даром. Написали на листку 5 тисяч гривень. Хоча повинні робити це безкоштовно. Я грошей не дала, акта досі не маю, — розповідає полтавка 48-річна ­Олена.

У Полтававодоканалі запевняють, не перекривали воду у квартирі й кафе Сергія Шаповалова.

— У листопаді наші працівники перевіряли лічильники. Борги є тільки в кафе. Інженер відділу по роботі з фізичними особами лише склав відповідний акт, — говорить начальник служби обліку та реалізації Олександр Редько.

Найближчим часом має відбутися конкурс на заміщення посади директора Полтававодоканалу. Серед восьми претендентів — п'ятеро вихідців із Донбасу.

Гроші за вигадані порушення вибивають довірені люди

— Нам часто скаржаться люди, з яких вибиває гроші водоканал. Просять допомогти, хоч самі бояться говорити про це публічно, — каже голова організації "Громадський Майдан Полтавщини" 51-річний Олександр Лещенко.

Керівництво водоканалу має біля себе довірених осіб, які вибивають гроші з підприємців за вигадані порушення. Також є думка, підприємство хочуть відібрати представники певних олігархів. Використовують типову рейдерську схему — заганяють підприємство в борги й викуповують за безцінь.

Лічильник знімають у присутності поліції

— Працівники водоканалу не можуть зайти у квартиру без згоди власника. Кафе — публічне місце, сюди можна потрапити без перешкод. Але перевіряти справність або знімати лічильник повинні тільки за рішенням суду в присутності поліції, — говорить адвокат 41-річний Антон Зубков із Харкова. — Заходити в квартиру без дозволу мають право лише за наявності відповідного судового рішення. Наприклад, коли треба описати власність чи в помешканні прорвало трубу, а власника немає. Двері ламають теж у присутності представників жеку й поліції.

Зараз ви читаєте новину «Комунальники вимагають неіснуючі борги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути