пʼятниця, 06 серпня 2010 07:27

КамАЗ налетів на автобус українських паломників

Кілька днів тому до Вінниці із російського міста Казані повернулися водії автобуса "Ікарус". Він віз українських православних паломників. 18 липня потрапив у Росії в аварію. Транспорт залишили у Казані, ремонту не підлягає.

На святкування дня пам"яті царської сім"ї у Єкатеринбурзі їхали 50 прочан із Вінниці, Одеси, Чернівців, Луганська, Рівного, Львова, Донецька і Криму.

— В обід за 200 кілометрів від міста Набережні Челни наш автобус кілька разів намагався обігнати "жигуль", — говорить вінничанин Анатолій Студитель, шофер "Ікаруса". — Пізніше сказали, за кермом був 84-річний удмурт, поруч сидів його син. Машина знову пішла на обгон. Водій не розрахував довжини автобуса. Не мав можливості вчасно повернутися на смугу, тому наїхав на наше переднє колесо.

Від сильного удару шофер "жигулів" із сином загинули. Автобус винесло на зустрічну смугу. Там в нього врізався КамАЗ. Вантажівка викинула "Ікарус" у поле.

— Група спала в автобусі, — згадує Ксенія Масловська, керівник групи. — Я випала з переднього сидіння, коли машина вперше вдарила у бік. Нічого не розуміла. Хотіла піднятися, і тут бачу, як у замєдлєнному кіно, на нас несеться КамАЗ. Від його удару я впала вдруге. Так забила спину, що мене на деякий час паралізувало.

Інший водій "Ікаруса", вінничанин Григорій Москаль, від удару зламав ключицю і руку. Молода паломниця отримала різані рани обличчя. Сильно порізала ноги та забила хребет Ксенія Масловська. Вона очолює у Вінниці православне братство ікони Божої Матері "Скоропослушниця".

— Я почувалася так погано, що священик отець Федір, благочинний Таращанського району Київської області, став на коліна і висповідав мене. Рятувальники виносили мене на носилках. Я побачила наш ущент розбитий автобус і розтрощені "жигулі" поруч. На полі стояли на колінах 50 людей і возносили вдячні молитви Богородиці, що залишилися живі. Дотепер сльози від тієї картини навертаються, — додає Масловська.

Нагодували і везли безкоштовно 200 кілометрів у Казань

Російські рятувальники підігнали два автобуси, пригадує прочанка Наталя Воловодюк із Рівного. В одному був одяг, їжа, молоко і хліб.

— Нас нагодували, посадили в автобус і везли безкоштовно 200 кілометрів у Казань. Висадили на залізничному вокзалі. Кожні 10 хвилин робили оголошення, що група паломників з України потрапила в аварію, їм потрібні гроші на квитки, — каже Наталя.

Пасажири з усього вокзалу несли гроші. За кілька годин назбирали суму, якої вистачило на квитки до України 48 людям. Ксенія Масловська залишилася в лікарні у Казані. Двох водіїв також затримали, бо міліція відкрила кримінальну справу.

Тур мав тривати з 8 по 22 липня. Але одразу після аварії українці повернулися додому. Серед 50 паломників більшість була старших жінок, чоловіків поїхало восьмеро.

Зараз ви читаєте новину «КамАЗ налетів на автобус українських паломників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути