середа, 03 травня 2006 18:04

Ігор Фадєєв запевняє, що він — не "Москва"

Тиждень тому почала роботу Житомирська обласна рада нового скликання. Із 95 депутатів на відкриття сесії не прийшло тільки двоє.

Ігор Фадєєв, знаний як колишній кримінальний авторитет "Москва", на перше засідання облради прийшов і зареєструвався як депутат — позафракційний. Перед цим його виключили з фракції Блоку Юлії Тимошенко.

— Ігор Геннадійович учора також подав заяву і про вихід з партії "Батьківщина", — каже Олег Антипов, голова фракції БЮТ у Житомирській обласній раді. — На засіданні партбюро заяву Фадєєва було розглянуто. Рішення про виключення його з партії прийняли одностайно. Мотив? — перепитує Антипов. — Фадєєв своє бажання пояснив тим, що не може дискредитувати ім"я БЮТівця. Адже на нього розгорнуто у пресі наклепницьку кампанію.

Антипов переконує, що особисто перевіряв біографії людей, яких БЮТ залучав до списків кандидатів у депутати.

— Певен, що тих моментів, які розказали про Фадєєва у пресі, насправді не було. У нього ні судимостей, нічого немає. За останні шість років він ніде себе з поганого боку не проявив.

1994 року мене затримали і до 1997-го тримали у Лук"янівському СІЗО

— Це він? — показую Антипову на невисокого на зріст чоловіка у елегантному чорному костюмі і в темних окулярах.

— Так. Вас познайомити?

Ігор Фадєєв, 47 років, почувши назву "Газета по-українськи", категорично відмовляється розмовляти:

— Ви про мене такого написали.

Після умовлянь все ж погоджується відповісти на кілька запитань. Намагається говорити українською.

— Що конкретно я вважаю наклепом? То, что про меня написали, будто я "вор в законе". Это же ерунда. О чем вы говорите? Справді, 1994 року мене затримали і до 1997-го тримали у Лук"янівському СІЗО.

У чому вас звинувачували? — питаю.

— Не пам"ятаю. Була маса серйозних обвинувачень. Потім сама ж прокуратура Києва з мене їх і зняла. А київський міський суд підтвердив, що я ні в чому не винен. Верховний Суд також це підтвердив. Я всі інстанції пройшов — до Верховного Суду. Справа була дуже голосною.

Згадуємо замах на голову Старокиївської райради Києва Анатолія Селіванова. У червні 1994 року під його машину кинули гранату — від вибуху той отримав поранення. В організації злочину звинуватили Фадєєва. Його спільників тоді засудили на строк від 5 до 14 років. А Фадєєва виправдали.

— Всі газети написали, що я такий нехороший, — каже Фадєєв. — Так воно по інерції і пішло. А тепер один на одного посилаються, і мені навіть немає кому пред"явити судовий позов за наклеп.

Ви вважаєте, що стали жертвою кампанії з вашої дискредитації?

— Ні, я так не вважаю. Я не така крута фігура, аби за мною полювати. Просто це була судова і слідча помилка. А потім це пішло якось само по собі.

Колеги наполегливо кличуть Фадєєва приєднатися до наради.

Ви й надалі залишитеся підприємцем і депутатом?

— Поки що так.

Судитися ні з ким не збираєтесь?

— А з ким мені судитися? Я ще радитимусь з адвокатами.

Я не така крута фігура, аби за мною полювати

Після цієї розмови "ГПУ" звернулася до начальника Управління по боротьбі з організованою злочинністю Житомирської області Миколи Сердеги, 44 роки.

— Про Ігоря Фадєєва, сьогоднішнього депутата облради, ми дуже мало знаємо, — сказав Микола Сердега. — Це нова в області людина, він з"явився у нас перед виборами. Нам відомо, що у Коростишівському районі він є співвласником одного з підприємств.

За словами Миколи Сердеги, торік узимку Ігор Фадєєв зареєструвався у селі Царівка, що у Коростишівському районі на Житомирщині. Його помешкання — убога халупка. Видно, що тут ніхто не живе. Вибиті шибки заткнуті брудним ганчір"ям. Як стало відомо "ГПУ", у хаті на краю Царівки прописано кілька осіб. Окрім Ігоря Фадєєва, за цією адресою — вулиця Київська, 24а — прописаний ще один депутат Житомирської облради — Вадим Кривенко, директор ТОВ "Зоряне". Він є членом фракції БЮТ.

200 депутатів ходитимуть на допити

Крім Ігора Фадєєва, ще чотири депутати Житомирської облради мають кримінальне минуле. Один із них — Ігор Орлов, інженер, засновник фірми "Імпульс". 1994 року його засудили за приховування банкрутства фірми перед кредитором. Однак у тому ж році справу було закрито, Орлова взяли на поруки.
Іван Гранківський, агроном, засновник кількох фірм. 1997 року він отримав 5 років умовно за незаконне звільнення працівників.
Анатолій Савчук, представник Партії регіонів, 1997 року був засуджений до 3 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Його звинувачували у навмисному пошкодженні об"єктів електроенергентики. Також Савчукові інкримінували примушування священнослужителя до проведення релігійного обряду та торгівлю неповнолітніми, використовуючи службове становище.
Про Ігора Сіранчука, який також мав проблеми із законом, МВС поки що нічого не повідомило.
Узагалі до рад усіх рівнів потрапило більш як 200 людей, проти яких прокуратура і МВС ведуть кримінальні справи. Із них 11 депутатів перебувають у розшуку, проти 37 порушено кримінальні справи, за якими ще не винесено рішення. Справи 41 депутата  передано до суду.

В"ячеслав СІРМАН

Зараз ви читаєте новину «Ігор Фадєєв запевняє, що він — не "Москва"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути