пʼятниця, 09 вересня 2016 06:00

"Хлопчик перестрибнув через паркан, благав про допомогу. Не пощадили"

Автор: ФОТО З САЙТА www.24tv.ua
  Спецпризначенці з поліцейськими два тижні патрулюватимуть вулиці села Макухівка Полтавського району. Таке завдання отримали після нападу циган на місцевих дітей та їхніх батьків
Спецпризначенці з поліцейськими два тижні патрулюватимуть вулиці села Макухівка Полтавського району. Таке завдання отримали після нападу циган на місцевих дітей та їхніх батьків

— Малеча гралася біля кіоску. Щось не поділили з дітьми ромів. Почали сваритися. Ті покликали старших братів на допомогу. Хлопці з сапами та залізними прутами погнали наших діток у ліс. У конфлікті вирішили розібратися дорослі. Старші цигани похапали сокири й шаблі, полізли битися. Погрожували вогнепальною зброєю. Їх було чоловік 10, — каже 46-річна Світлана УСЕНКО з села Макухівка неподалік Полтави.

2 вересня між селянами та приїжджими циганами стався конфлікт. Двох чоловіків із травмами забрали до райлікарні.

— Під час бійки всі селяни полякалися. Діти тікали хто куди. Один хлопчик перестрибнув через паркан, благав про допомогу. Не пощадили. Побили його і тих людей, хто за нього заступився. Дівчину за коси витягли з будинку, копали сильно. Дитина від переляку обмочилася. Півгодини не розмовляла. Наші чоловіки пішли розібратися. Одному роми шаблею розрубали череп, заділи дві артерії. Зараз у реанімації. Іншому переламали ребра, — розповідає місцева 38-річна Ольга.

Раніше подібних конфліктів не було, кажуть у Ковалівській сільраді, куди входить Макухівка.

— Із ромами уживалися мирно. Жодних проблем не виникало. Кілька тижнів тому до однієї сім'ї приїхали родичі. За цей час у Макухівці відбулися кілька крадіжок. Це обурило місцевих. Коли стався інцидент із дітьми, терпець увірвався. Негатив переріс у бійку, — каже сільський голова 36-річний Олександр Бублик.

— Приїжджі почали робити безлад у селі. По три будинки в день обкрадали, виривали сумки в жінок. На людей кидалися з палицями, — каже місцева 49-річна Світлана Кейбало. — Із старожилами проблем не мали. У ромів є правило — там, де мешкають, нічого не крадуть, шкоди не роблять.

— Причетна до розбірок родина ромів втекла з села. Офіційно в Макухівці зареєстровані до сотні циган. Інші — нелегали, — додає Олександр Бублик.

Цигани в Макухівці живуть близько 10 років. Їх — понад 200 осіб. Заснували власну общину. Постійної роботи не мають.

На місцевому смітнику збирають брухт і вторсировину. Це найбільший нелегальний сміттєвий полігон області. Розташований за 300 м від сільських хат. Контролюють збір кольорових і чорних металів. Для сортування сміття наймають місцевих жителів.

— Корінні жителі виїздять із Макухівки. Натомість община ромів щороку стає більша. Справ із ними краще не мати — ­мстиві. Поліція їх боїться, бо мають зв'язки, — каже 79-річна Катерина Судовікова.

До села приїхали спецпризначенці. Два тижні з поліцією патрулюватимуть вулиці Макухівки.

Зараз ви читаєте новину «"Хлопчик перестрибнув через паркан, благав про допомогу. Не пощадили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути