вівторок, 08 квітня 2008 07:02

Хасиди принесли мерові людські кістки

Автор: фото: Ігор БРАВЕРМАН
  Хасид розбирає людські кістки перед приміщенням вінницької мерії 3 березня. Останки знайшли на вулиці Гліба Успенського, де зводять багатоповерхівку
Хасид розбирає людські кістки перед приміщенням вінницької мерії 3 березня. Останки знайшли на вулиці Гліба Успенського, де зводять багатоповерхівку

3 березня до чорного входу вінницької мерії під"їхали два мікроавтобуси. У довгих чорних піджаках та широких капелюхах виходять 30 євреїв — прихильників течії хасидизм.

Чоловіки жестикулюють, говорять на івриті та мові ідиш. Їхній одяг та взуття у багнюці, у деяких піджаки брудні до плечей. Із салонів дістають два великі поліетиленові мішки. Всередині лежать людські кістки.

— Це кістки наших предків, — каже через перекладача 30-річний Розенберг Шломо із Нью-Йорка. Він щороку приїздить в райцентр Умань Черкаської області на паломництво до могили цадика Нахмана. — Ми знайшли їх на місці, де планують зводити дім. Привезли їх, щоб чиновники подивилися.

Хасиди дістають із пакета кістки, моляться над ними. Двоє розгортають плакати з надписом "Ми приїхали з цілого світу протестувати проти руйнування поховань нашіх батьків".

Голова делегації, рабин 60-річний Давид Мамирштейн кличе всіх до себе. Зо 20 хв. гуртом щось вирішують. Після цього троє йдуть до мера Вінниці 30-річного Володимира Гройсмана.

Хасиди знайшли кістки по вул. Гліба Успенського, що в мікрорайоні Старого міста. Торік там почали зводити багатоповерхівку. Квартири планують роздати родинам із двох аварійних будинків, розташованих неподалік.

— Ми видели целые головы, зубы и кости. Это очень страшные вещи, — зітхає вінницький рабин 29-річний Шауль Хоровець. — Не важно, еврей — не еврей. У кладбища нельзя строить, его нельзя трогать даже сто лет. Три месяца назад я был в мэрии, говорил, что там такое происходит. Пообещали, что община еврейская получит это кладбище.

Територію, де триває будівництво, перевіряв Інститут археології України

Міський голова Володимир Гройсман каже, що територію, де триває будівництво, перевіряв Інститут археології України.

— Інститут дав висновок, що жодних археологічних знахідок не виявили і будівництво розташоване за 500 метрів від недіючого кладовища. Керівник міського будівельно-монтажного управління N2 Давид Диненберг розпочав роботу.

Гройсман зібрав нараду, на якій створили громадську комісію. До її складу включили представників єврейської організації. Рішенням комісії будівництво зупинили.

— Вкладені у будівництво гроші не мають значення, якщо йдеться про прах людей, — пояснює мер. — Ми підберемо іншу територію. Я це особисто сказав представникам хасидів.

Гройсман розповів, що за годину до візиту йому передали листа з посольства США, у якому просили припинити будівництво по вул. Гліба Успенського.

Знайдені останки хасиди планують переховати. Частину в Умані, іншу — у Вінниці.

— На це кладовище я лазив із дитинства. Там ще стояв розібраний автобус, я у нього залазив і представляв себе водієм, — каже житель мікрорайону Старе місто 34-річний Валерій Волков. — Територія невелика, як сільський цвинтар. Стояло кілька кам"яних пам"ятників у формі стовбурів дерев. Років зо 20 тому деякі сусіди почали біля кладовища городи брати, картоплю вирощувати.

Зараз ви читаєте новину «Хасиди принесли мерові людські кістки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути