Ексклюзиви
пʼятниця, 26 лютого 2010 07:11

Галина Жулинська заборгувала 25 мільйонів гривень

Автор: фото: Леонід ЄЗЕРСЬКИЙ
   Кандидат економічних наук В’ячеслав Прилюк показує документи кредитної спілки ”Турбота”. Упевнений, що керівництво обдурило вкладників
Кандидат економічних наук В’ячеслав Прилюк показує документи кредитної спілки ”Турбота”. Упевнений, що керівництво обдурило вкладників

Понад півсотні вкладників кредитної спілки "Турбота" вважають себе ошуканими. Вимагають повернути внески з відсотками — близько 25 млн грн. Керівництво, яке не віддає грошей, називають злодіями.

"Турботу" створили 13 років тому при Міжнародній організації "Жіноча громада". Вона давала кредити під 40–45% річних, брала на депозит під 18%. Очолила її Галина Жулинська — дружина Миколи Жулинського, академіка, колишнього народного депутата і віце-прем"єра.

— Жулинські були запорукою стабільності, — каже 60-річний В"ячеслав Прилюк, екс-завідувач кафедри Інституту міжнародних відносин університету ім. Шевченка. — Миколу Жулинського вважали моральним гарантом, тому охоче несли гроші. Вкладниками стали літератори, науковці, професори, художники, артисти. Спілка набирала обертів.

Наприкінці 2008-го країну охопила економічна криза. Вкладники почали вимагати віддати заощадження. Однак керівництво організації гроші не повертало.

— Ситуація склалася така, як і в банках, — розповідає В"ячеслав Дмитрович. — Торік кредити перестали видавати повністю, а заяв на повернення було вже на 7,5 мільйона. 7 березня 2009 року ми провели загальні збори. Розбиралися, чому ситуація стала критичною. Спілка фактично була неплатоспроможною. Створили комісію. За три місяці перевірки зрозуміли, що "Турбота" — це класична піраміда. Відсотки і депозити віддавались за рахунок нових вкладників.

Комісія виявила чимало порушень у роботі.

— За останніх три роки знайшли близько сотні фіктивних кредитів, — продовжує доцент. — Значна їх кількість були оформлені лише на комп"ютері, самі документи відсутні. На багатьох був підпис Жулинської і головного бухгалтера, а отримувача — ні. За актом перевірки приблизний збиток — 25 мільйонів гривень.

Микола Григорович каже, що не знав, чим займається дружина

9 грудня зібралася спостережна рада "Турботи". Галина Жулинська назвала те, що сталося, особистою помилкою. Написала розписку: "Зобов"язуюся повернути 8,6 млн грн протягом 24 місяців, оскільки є єдиним винуватцем ситуації, що склалася у кредитній спілці. Дозвіл сім"ї на відчуження майна отримала. Розпис повернення майна буде надано після вивчення можливості продажу нерухомого і рухомого майна до 30.12.2009 року".

— До 30 грудня ніхто нічого так і не отримав, — говорить Прилюк. — Я сам втратив більше півмільйона гривень. Окрім фіктивних договорів, Жулинська ще й знімала гроші з депозитних рахунків. Сама писала в документах, що повертала їх.

Миколу Жулинського попросили повідомити, що він дозволив продавати дружині. Відповіді не отримали.

— Ми повідомили міністра закордонних справ, Держкомкордон, — продовжує В"ячеслав Прилюк. — Щоб вони знали, які борги мають Жулинські перед людьми. Це на випадок, якщо ті захочуть виїхати.

До розмови долучається 53-річний поет Василь Герасим"юк, лауреат національної премії ім. Шевченка. Він теж вклав гроші.

— Найбільше розчулює позиція Миколи Григоровича, — каже Герасим"юк. — Він каже, що не знав, чим займається дружина. Дуже неприємно. Вся його духовність виявляється порожньою риторикою.

Із Галиною Жулинською вдається поспілкуватися після п"яти днів телефонних дзвінків.

— Вистачить з мене і чотирьох перевірок. Перевірки газетою я не витримаю, — зітхає. Однак погоджується відповісти на запитання. — Лише тому, що ви спілкуєтесь справжньою українською мовою.

Вкладники кажуть, що не повертаєте 25 мільйонів гривень.

— Вкладник хоче своє зараз, сьогодні. А я можу дати? Ні. Звичайно, я винна. Та моя діяльність мало чим відрізняється від діяльності 300 кредитних спілок із 800, які зараз стоять на грані кризи.

До яких незаконних операцій ви вдавалися?

— Я видала своїм партнерам кредит під заставу квартири, в якій виявилося троє дітей. Законно це? Ні. Що не випадок, то він такий. Таке є у кожному банку, в кожній кредитній спілці. Тепер ці люди не можуть повернути кредитів. Приміром, хлопець, який у мене брав шостий кредит, загинув за кермом. Ми боремося, щоб ту позику повернули. Але мама не хоче продавати куплений за кредит будинок.

Ви збираєтеся продавати своє майно?

— Так, мусила написати зобов"язання. Пояснювала: ну як я можу розрахуватися, якщо отакі кредити не повернуться. Про дітей це один випадок. Але море інших, у яких кредит, може, повернуть, а може, й ні. Якби спілка працювала, кредити повернули б за кілька років. Але нам не дають працювати. Нам потрібне рефінансування. Видайте нам кредит як банкам, і ми будемо далі працювати.

Ви оформляли фіктивні договори?

— Я не знаю, де вони знайшли ті договори. Нехай людина, яка скрізь пише листи про системні порушення фінансової дисципліни, далі пише. В неї одна мета — посадити. Хоча я не знаю, чого таким чином доб"ється. Його депозит все одно ж треба повертати.

Зараз ви читаєте новину «Галина Жулинська заборгувала 25 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути