субота, 23 лютого 2013 14:18

Дмитро Гнап 33 місяці відсидів за неіснуючий злочин

Автор: фото: Андрій Шматов
  Киянин Дмитро Гнап із дружиною Ганною сидять у батьківській квартирі на надувному дивані. Дерев’яного не можуть купити через борги — за роки перебування чоловіка в ізоляторі родина витратила 280 тисяч гривень
Киянин Дмитро Гнап із дружиною Ганною сидять у батьківській квартирі на надувному дивані. Дерев’яного не можуть купити через борги — за роки перебування чоловіка в ізоляторі родина витратила 280 тисяч гривень

— Кожен міліціонер, причетний до затримання людини, має хоч півроку відсидіти в ізоляторі сам. Зрозуміти, що там відбувається і що це дає, — каже киянин 30-річний Дмитро Гнап. За викрадення неіснуючої машини він відсидів у слідчому ізоляторі два роки і дев'ять місяців.

Дмитро працював оперуповноваженим з особливо важливих справ столичного управління боротьби з організованою злочинністю, розслідував схему нелегального ввезення до України іномарок. Йому погрожували, однак він не зважав. 10 березня 2010 року його затримали: начебто викрав у Чернівцях БМВ Х6. У карній справі не було ні свідків, ні мотиву, ні заяви від потерпілого, ні самого автомобіля — машини з таким номером кузова не виготовляв завод.

Однак 13 квітня торік Шевченківський райсуд Чернівців оголосив вирок — 5,5 року в'язниці. До вироку Апеляційного суду залишив Дмитра у слідчому ізоляторі. 19 грудня змінив міру утримання — випустили під 25 тис. грн застави.

— Вийшов із суду і в мене відмовили очі, — згадує Дмитро. — Три роки був у камері, бачив не більше чотирьох людей. А тут — площа, білий сніг, діти бігають, машини їздять. В очах усе пішло кубиками.

З дружиною і батьками Дмитро живе у квартирі на Харківському масиві. Мати — домогосподарка, батько — пенсіонер.

— Не повернусь, навіть якщо запропонують посаду начальника, — Дмитро запрошує до столу. — Ця система згнила. Її треба викинути повністю. Людина нікому не потрібна. Всіх хвилюють лише показники. Якщо з-під пера слідчого вийшло, що Іванов винен — він сидітиме за будь-яких обставин. Навіть якщо попадеться чесний прокурор і скаже: "Це — дурниці", то завтра його викличуть на килим за псування показників.

За цей час відстав від життя. Три роки жив в ізоляторі, а це — зовсім інший світ. Маленька кімнатка, у ній постійно сидять четверо. Є четверо нар, туалет. Спочатку надіявся, що розберуться, усе стане на свої місця. Але система ламає. Співкамерники радили змиритися, відсидіти і жити далі, бо нікому нічого не доведеш. Зі мною за весь час сиділи багато людей, у тому числі четверо міліціонерів. Доказів не було, але вони сиділи.

В ізоляторі важко. Стіни давлять, всередині гризе: розумієш, що у близьких є проблеми, а ти нічим не можеш допомогти. Не знаєш, де твоя дружина, де батьки. У тюрмі почути голос близької людини — щастя. На волі бабусі не дзвонив, часу не було. Тільки в тюрмі зрозумів: дід помер, вона одна в чотирьох стінах, як і я.

Перше, що прибивається у в'язниці — нюх. Бо тюрма має свій запах — суміш цвілі, прілості, зіпсованої їжі й диму від цигарок. Щодня кожного виводять на прогулянку в кімнату розміром метр на два, де замість стелі — сітка. Дивишся на небо, знаєш, що на вулиці весна, відчуваєш запах, але не бачиш.

Кажуть, міліціонерів не садять із бандитами, щоб не було помсти. Брехня. Міліціонерів, прокурорів і чиновників тримають окремо, щоб не було витоку інформації.

Найбільше в ізоляторі цінують мобільні телефони, гроші, наркотики та жінок-повій. Але це все не для міліціонерів. Їх тримають у вакуумі. Міліціонерам у в'язниці у п'ять-шість разів гірше, ніж бандитам. Бандит потрапляє у камеру, як додому. Йому допомагають, дають гроші, щоб не били.

Найжахливіша процедура — обшук. Не всі працівники ізолятора охайні, не всі миють руки. Зайдуть, усе перевернуть, їжу почавлять. Обшуки бувають двічі на тиждень, якщо адміністрація хоче натиснути — щодня.

В ізоляторі цілодобово горить світло. До цього звикаєш найшвидше. Постійно сняться рідні, дім. Прокидаєшся зранку і розумієш: усе це сон. У мене був період, коли постійно спав. Це щоб убити час. На волі читаєш книжки, спілкуєшся чи граєш у нарди заради інтересу, а в СІЗО — щоб убити час.

Коли довго сидиш, то розумієш, що всі ці суди, апеляції, касації — цирк. Усе марно. Нікому в цьому світі, окрім родини, ти не потрібен.

У цій країні завжди порушуватимуть права людей. Бо вони неправильно на це реагують. От зібрались би півобласті, узяли б вила в руки. І ніхто нічого їм не зробить. А так українці живуть за принципом "моя хата скраю".

Двічі на місяць дружина з мамою привозили Дмитрові передачу.

— Чоловіки, які працюють у СІЗО, ще нормально ставляться, — згадує Ганна Гнап, 23 роки. — Приймають передачу, акуратно заглядають у кульок. А жінки всувають руки в їжу, все чавлять, потім цією ж рукою риються далі.

Дмитро Гнап намагається знайти роботу, створює інтернет-сайти. Дружина допомагає.

— Більше став насолоджуватися свободою, — каже Дмитро. — Раніше сидиш бувало вдома, не хочеш вийти подихати повітрям. А зараз іду при будь-якій нагоді. На все життя відклалося, що це все можуть забрати. Тим, хто мене посадив, мстити не буду. Помстою нічого не доб'єшся. Законно покарати їх не вдасться. Взяти автомат і розстріляти? І що далі? Сидіти знову і тільки в дірочку бачити, як повз тебе проходить життя? Люди, які мене посадили, рано чи пізно попадуться. Психологія їхніх дій — поза законом. Добиватися компенсації за відсидку теж не буду. Якщо і виграю — то грошей все одно не заплатять. Тільки хтось у Генпрокуратурі образиться, дасть команду і мене знову посадять. Раніше я в це не вірив.

Хочу сказати, що я не п'ю, не вживаю і не продаю наркотиків, не краду, не торгую зброєю, краденим. Дорогу переходжу винятково по переходу. Це обов'язково напишіть, щоб завтра мені нічого не підкинули, — просить Дмитро Гнап.

Заради півгодинного побачення їхали 1400 кілометрів

Кожен підслідний має право на одне побачення на місяць із рідними. Воно триває до 30 хв. Щоб побути цей час із Дмитром, його дружина з матір'ю щомісяця їздили з Києва до Чернівців за 700 км.

— І не завжди тобі дозволять те побачення, — каже Ганна Гнап, дружина Дмитра. — Їдеш добу в один бік, потім стоїш під стінами СІЗО з ранку до вечора. Наплачешся, а тебе ще й не пустять. За законом, обмежувати в побаченнях не можуть, але працівники ізолятора все вирішують самі. Не пустили — і все, нікому нічого не кажуть. Знову добу їдеш до Києва і надієшся, що через місяць пустять. А наступного місяця теж можуть не пустити.

За час перебування Дмитра в ізоляторі його родичі мали 20 побачень.

 

1016

днів відсидів киянин Дмитро Гнап у слідчому ізоляторі в камері площею 2х3 м. За весь час стільки ж годин пробув на свіжому повітрі. Підслідному дозволяють одну годинну прогулянку на добу.

36

передач отримав Дмитро від родичів. На кожну вони витратили щонайменше $200.

 

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Гнап 33 місяці відсидів за неіснуючий злочин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути