вівторок, 21 травня 2013 06:00

Бразильським в'язням зменшують термін за читання книжок

Автор: фото з сайта www.2000.net.ua
  Олександр Букалов: ”Відбувати покарання у закордонних в’язницях легше, ніж в Україні”
Олександр Букалов: ”Відбувати покарання у закордонних в’язницях легше, ніж в Україні”

Керівник правозахисної організації "Донецький меморіал" 58-річний Олександр Букалов дослідив в'язниці Болгарії, Польші, Норвегії, Данії, Грузії, Вірменії, Бразилії.

— Відбувати покарання у закордонних в'язницях легше, ніж в Україні, — каже Олександр Павлович. — Там усе людяніше. У колоніях затишно, облаштований побут. До людей ставляться краще, за гарну поведінку зменшують термін покарання. В Україні ж, якщо в'язень просить умовно-дострокового звільнення, йому можуть відмовити, бо три роки тому не вийшов на зарядку чи забув застелити постіль. Найкращі умови утримання в'язнів у Норвегії, Данії. Однак головним для засуджених є навіть не побут, а ставлення з боку наглядачів. Якщо їх б'ють чи садять у карцер за найменші провини, то чисті стіни і гарний обід не врятують.

— Найбільше вразила колонія у Грузії, — продовжує. — Вона була у жахливому стані. У двоповерховій будівлі замість вікон — отвори, люди спали на вулиці. На той час поряд будували нову колонію, тому старої не ремонтували.

— В українських в'язницях арештанти їдять те, що їм передають родичі, або тюремну баланду. Американські в'язні за бажання можуть харчуватися в кафе. Однак у нас жінки можуть мати дитину у в'язниці, бо при колоніях є спеціальні дитячі будинки. У США якщо жінка народить, то немовля забирають родичі.

— У країнах Західної Європи тюремна камера, як квартира. В'язень живе сам, зв'язується з родичами, отримує якісне медичне обслуговування.

— В'язниці Данії переповнені. П'ять-шість тисяч засуджених чекають вільного місця по кілька місяців. Весь цей час перебувають удома, держава вважає безглуздим утримання у слідчих ізоляторах.

— У Польщі в'язні не сидять цілодобово у закритій камері. Виходять, відвідують сусідів, тривалий час спілкуються. В Україні на прогулянку дають не більше години.

— Засудженому в Бразилії можуть зменшити термін покарання, якщо він читає книжки.

Як діяти, коли арештували за кордоном

— Вимагайте зустрічі з представником посольства.

— Зателефонуйте родичам. Право на дзвінок має кожен затриманий. Якщо на дзвінок немає грошей — зафіксуйте це у протоколі.

— Ознайомтесь із процесуальними вимогами, стежте за їх виконанням.

— Уникайте сумнівних домовленостей з представниками влади.

— Вимагайте незалежного перекладача.

— Не виявляйте агресії.

— Не розповідайте про себе співкамерникам. Особливо — про фінансове становище.

Зараз ви читаєте новину «Бразильським в'язням зменшують термін за читання книжок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути