пʼятниця, 14 серпня 2009 08:34

Банда Вєтрова за день убила трьох людей

Жителі села Новоберислав Бериславського району Херсонської області намагаються не ходити вулицями після заходу сонця. Худобу порають засвітла. Дітей не відпускають на дискотеки. Якщо ж хтось іде туди, проводжають та зустрічають із танців. 20-річних — також.

8 червня в селі вбили трьох друзів: 25-річного Миколу Воловенка, 21-річного Ігоря Бєшенцова та Євгена Федчука, 22 роки.

— Раньше в нас у селі тихо було, харашо, — розповідає 53-річна Тамара Віньтер. Вона йде з магазину додому. — За дітей не боялися. Бувало, хлопці один одному носи розбивали. Але то так, на слєдующій день по сто грам випили і всьо.

На похорон прийшли всі селяни — загалом майже тисяча осіб. Старожили не пригадують таких численних траурів. Друзів поховали в однаковому одязі, в однакових трунах. Їхні могили поряд.

Підходжу до будинку 60-річної Ганни Воловенко, матері вбитого Миколи.

— Колю в прошлом году з могили витягли, — господиня сідає на лавку біля воріт. — У нього прорвало язву, оперували. Я живу бідно, м"ясо раз у місяць купляю. А дочка Таня  зажиточна, у неї є кури. Забрала Колю до себе. Уранці 9 червня прибігає. Коля не ночував, каже. У дворі Олега Вєтрова з нашого села купа міліції. Прийшла ближче, а Олег наручниками до стовпа прив"язаний. Таня спитала за Колю. Він отвітив, шо на суді все узнає, і засміявся.

Трьох друзів забили до смерті 11 чоловіків. За що, міліціонери не кажуть, бо триває слідство. Нападників затримали 9 червня. Вони не встигли приховати сліди злочину.

В обласному управлінні міліції повідомили, що конфлікт розпочався через марихуану. Начебто Воловенко пригостив зіллям знайому. Та розповіла друзям. У відповідь вони забили Миколу до смерті. Ігор та Євген стали випадковими свідками, тому їх теж позбулися.

Селяни обговорюють власні версії подій вечора 8 червня.

— Женя Федчук увечері 8 червня готувався до рибалки, — розповідає 48-річна Лариса Бєшенцова, матір загиблого Ігоря. — Тут до нього під"їхали двоє чоловіків на машині, забрали. По дорозі підхопили Воловенка, потім і мого Ігоря. Почали бити сина перед школою. Добивали молотком. Коли поняли, що убили, стали на совєщаніє. Вєтров сказав, що треба убрать свідків: Колю і Женю. Їх забили молотком, бітами і пляшками.

Тіла вбитих укинули в покинуту криницю за селом і роз"їхалися.

— Спасібо Колі Горобченку, — веде далі Бєшенцова. — Він бачив, як Женю забирали. Про все розказав нашому фермерові. Той позвонив знакомим у Херсон, звідти понаїжджало "беркуту". Своїм не дзвонив, бо наша міліція така, що тіки чотири часа стукне, так вони по домам розходяться.

— То брехня, що мій Коля давав дівчині курити коноплю, — каже Ганна Воловенко. — Він послє операції був, не вживав нічого, бо не можна. Участковий їздив до тої дівчини. Вона сказала, що ніхто їй нічого не давав. Ці убивці — банда. Вєтров — главарь. Вони казали, що будуть Новоберислав держать отак, — стискає пальці в кулак. — А наші хлопці разом учились, один за одного заступалися, не підчинялися. От їх і виловили.

— Останнє время ця компанія чуствовала себе королями, — додає сестра вбитого Тетяна Воловенко, 34 роки. — По-хамськи до молодьожі відносились. Дитина йде, а вони огірком кидають у спину.

Ганна Воловенко після загибелі сина почала вірити у сни.

— Якраз перед убивством сниться курник, — пригадує вона. — А там сидять троє курчат. Двоє голови опустили, а один півник задер догори. Так у криниці було. Ігор і Женя голови опустили, а мій Коля із задертою завмер.

— Убивали не за дівчину, — упевнена Лариса Бєшенцова. — Серед тих одинадцятьох було троє каховських. Вони там убили якогось таксіста, машину розграбили. Наші хлопці могли шось знати.

Ватажком банди називають місцевого жителя Олега Вєтрова, 36 років. Він найстарший.

Наша міліція така, що тіки чотири часа стукне, так вони по домам розходяться

— Із Олегом ми рідко зустрічалися, — каже про Вєтрова його сусід. — Він занадто тихий, скритний. У нього дружина була, дочці 6 років. Ніде не работав, але машину мав. А ті другі хлопці нічого з себе не представляли. Так, на дітвору наїжджали, бо ствердитися хотіли.

— Нібито нормальні були, спокойні, — додає 65-річний Федір Бєшенцов із Нового Берислава. — Але є пословіца: "Лиса не краде там, де живе". От так, певне, і вони. Гастроліровали по всій Україні. Більшість не працювала, а машини купляли. У двох пістолєти найшли. Вєтров був самий злий і самий агресівний.

На допитах Олег коротко пояснив мотив убивства: "Учили жизні малолєток..."

Наприкінці липня міліціонери відпустили під підписку про невиїзд двох нападників: Олексія Діхтярьова і Володимира Павлова.

— Виходжу з магазину і бачу Діхтярьова, — розказує Лариса Бєшенцова. — Спокойно по селу йде. Побачив мене і драпанув. Тоді біля їх хат зібралося чоловік сто п"ятдесят. Якби не міліція, то повбивали б. Діхтярьов визвав таксі й втік. Коли сідав, сказав: "Ви всі с...ки".

Зараз ви читаєте новину «Банда Вєтрова за день убила трьох людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути