вівторок, 20 вересня 2016 07:50

Багатодітну родину виселяють із квартири

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.youtube.com
  Іван і Наталія Балабан з Одеси мають трьох дітей. Мешкають в однокімнатці. Придбали її 2007-го. Взяли кредит на житло. Через фінансову кризу перестали сплачувати. Колектори хочуть виселити їх із квартири
Іван і Наталія Балабан з Одеси мають трьох дітей. Мешкають в однокімнатці. Придбали її 2007-го. Взяли кредит на житло. Через фінансову кризу перестали сплачувати. Колектори хочуть виселити їх із квартири

— Сколько нервотрепки из-за квартиры! Год не знали, что владельцем нашего жилья числится коллекторская фирма. Все прояснилось месяц назад. После выходных не смогли попасть домой. Без нашего ведома там поменяли замки, — говорить одесит 36-річний Іван Балабан.

19 серпня працівники колекторської фірми "Кей-Колект" без судового рішення і представників виконавчої служби замінили замки у квартирі, де прописана й мешкає родина Балабанів. Заявили про право власності на житло.

Подружжя виховує трьох дітей. Молодшому синові 3 місяці. Іван працює масажистом у приватній клініці. Дружина Наталія — у декретній відпустці.

— Поверталися додому від батьків. Побачили, що квартиру зламують чотири здорових чоловіки. То були працівники колекторської фірми. Показали документи, що наше помешкання у них на балансі. Мовляв, відібрали його за борги. Прийшли сфотографувати, щоб виставити на продаж, — розповідає Іван Балабан. — Ми викликали поліцейських. Вони порадили подавати до суду.

Потрапити додому так і не змогли. Напросилися на ніч до сусідів. Уранці викликали майстра, щоб знову поміняв замок. Живемо як на пороховій діжці.

2007 року Балабани взяли у банку $66 тис. кредиту під заставу житла. Купили 1-кімнатку на вул. Академіка Заболотного, 66/2. Іпотеку мали виплатити за 20 років.

— Коли почалася фінансова криза 2008-го, попросили банк перевести кредит у гривні і знизити процентну ставку. Нам відмовили. А в нас уже народився первісток Іван. За два роки погасили 15 тисяч доларів. Перестали платити після появи на світ Сашка. Відтоді почалися дзвінки від колекторів. Вимагали покинути квартиру.

Торік колектори перекупили кредит Балабанів у банку.

— У жеку вони взяли довідку — нібито в нашій квартирі ніхто не живе. Оформили право власності на себе. Ми рік сплачували рахунки й не знали, що господарі помешкання вже інші. Коли почали розбиратися з комунальниками, нам сказали: "Извините, мы ошиблись".

Заборгованість Балабанів становить близько $100 тис.

— Зараз наш борг погашає поручитель — тесть. Щомісяця судові виконавці стягують 20 відсотків із його зарплати, — каже Іван. — На колекторську фірму подали до суду. Хочемо якнайскоріше накласти арешт на майно — щоб не змогли продати квартиру.

— Сусіди підтвердили, що сім'я не мешкає за цією адресою. Їх давно ніхто не бачив. Періодично квартиру здають в оренду, — каже Олена Михайловська з компанії "УкрБорг".

Та представляє інтереси "Кей-Колекту".

— На правах нового власника наша компанія подала заяву на зняття з реєстрації колишніх мешканців квартири. З родиною Балабан говорили неодноразово. Пояснювали, що навіть після перереєстрації права власності можуть закрити заборгованість, зберігши іпотечне майно. Пропонували варіанти — викупити квартиру, розміняти, виплатити компенсацію. На ці умови вони не погоджуються.

За рік відібрали 55 квартир

— Колектори діяли незаконно. Позбавити власників помешкання може лише суд, — каже юрист 33-річна Тетяна Олійник. — Схема з відбирання житла методом викупу боргу діє кілька років. Ситуація у країні — катастрофічна. Люди дізнаються, що не є власниками, за чотири-шість місяців. Борються відсотків 15, решта опускають руки й виселяються.

Торік зробили вибірку з реєстру речових прав. Лише в Одесі виявили 55 квартир, що відібрали за такою схемою. Повідомили власників. До поліції звернулися семеро з них.

Колектори спокушаються і на елітне майно, і на малосімейки. Прокручують такі схеми за допомогою нотаріусів. Ті мають право реєструвати на банк чи колекторську компанію закладені в борг помешкання.

Боржники, які мають проблеми з колекторами, щомісяця повинні брати довідки з реєстру речових прав, перевіряти право власності на квартиру. Це коштує 20 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Багатодітну родину виселяють із квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути