Ексклюзиви
пʼятниця, 23 листопада 2012 00:15

Ахметов і Янукович-молодший забудували два двори в центрі Донецька

Комплекс "Пушкінський" у Донецьку днями мають здати в експлуатацію. Його називають власністю мільярдера, нардепа від Партії регіонів Ріната Ахметова, 46 років.

Новобудова прилягає до його готелю "Донбас Палас". Розташована у дворі, поряд із житловими будинками №23 та №25 по бульв. Пушкіна. Між спорудами близько 20 м. Комплекс складається з двох будівель, одна з яких 24-поверхова. Загальна площа — 48,8 тис. кв. м.

— "Пушкінський" — це знаковий проект для всього українського ринку нерухомості. З точки зору планування, інженерних рішень та використаних матеріалів, це найкращий проект в Україні, — кажуть у прес-службі компанії "ЕСТА Холдинг". Це приватний інвестор у сфері нерухомості, що входить у групу СКМ, яка належить Ахметову.

Жителям сусідніх "сталінок" проект не подобається. Вони завалюють міські інстанції колективними скаргами. Пишуть, що в них не залишилося двору. На місці вирубаних п'яти десятків дерев не посадили жодного. Замість двох сміттєвих контейнерів з'явилися 14. Прибудинкові території поглинули машини, кількість яких збільшилася в рази.

— Никаких общественных слушаний по поводу "Пушкинского" с нами не проводилось, нормы строительства, санитарные — все нарушено, — каже місцева мешканка Олена, років 40.

Показує теку з відповідями з різних інстанцій. Санітарний лікар і чиновник із мерії підтвердили, що порушення є. Обіцяють зробити зауваження забудовникові. Олена каже, всі мешканці обурені, але не наважуються протестувати, бояться. Просить не називати її прізвище та номер будинку.

— Были клумбы, а теперь дышим смрадом и выхлопными газами. Во время стройки ходили слухи, что наш дом вообще снесут, поэтому соседи опасаются, — розказує пенсіонерка Тетяна Абрамівна. Теж просить прізвища не вказувати.

У дворі навпроти — через бульв. Пушкіна — височіє 26-поверхівка з великими буквами МАКО на даху. Ця корпорація належить сину президента Олександрові Януковичу, 39 років. Метрів за 15 м від нової будівлі — "сталінки" по бульв. Пушкіна №18 та №20.

Територія будівництва не обгороджена. Місцями видніються купи сміття та будматеріалів. У неділю тут працюють автокоток й екскаватор.

Коток курсує між під'їздами. З будинку №18 виходить літня жінка. Тримається ближче до стіни свого дому, коли повз неї їде коток.

— Не двор, а стройплощадка. Ох, знали бы вы, каким он был — тут все утопало в зелени, были несколько детских площадок и целое футбольное поле, несколько палисадников с лавками для стариков. А теперь все вытеснили крутые — ну те, кто это строит. Обычным смертным места для жизни нет, — говорить жінка.

Називатися не хоче. Розповідає, що у дворі вирубали до 200 дерев. Жителі писали скарги, добилися, щоб будівництво заморозили. Але кілька років тому землю на території двору викупила корпорація МАКО й роботи поновили.

Обидва двори розташовані в самому центрі бульв. Пушкіна. Для жителів Донецька — це знакове місце, те саме, що Андріївський узвіз для киян. Решта будівель у цій частині міста не вище шести поверхів.

Буде парк із зонами відпочинку

— Справді, під час підготовки майданчика у дворі були зрубані 29 дерев, — повідомляють у компанії "ЕСТА Холдинг". — Але більшість із них були в аварійному стані. Нині готується проект комплексного облаштування двору. Навесні 2013 року тут з'явиться парк із зонами відпочинку. Наприкінці тижня плануємо встановити лавки. Буде оголошено конкурс із дизайну території.

До будівництва мешканці паркували свої авто як попало. Всі газони були заставлені машинами. Нині для парковки створені додаткові місця, а для гостей комплексу — підземний багаторівневий паркінг.

Сміттєві баки теж були хаотично розкидані по двору. Тепер сміттєвий майданчик упорядкований, баки зібрані в одному місці в критій зоні, до якої може легко під'їхати сміттєзбиральна машина. Кожен контейнер закривається.

 

Зараз ви читаєте новину «Ахметов і Янукович-молодший забудували два двори в центрі Донецька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути