вівторок, 25 вересня 2012 00:00

40 тонн дохляків розсипали дорогою

Автор: Фото: Наталія ШЕСТОПАЛ
  Відходи з птахофабрики висипалися на дорогу за селом Гореничі Києво-Святошинського району Київщини. За останній місяць тут утретє ламаються вантажівки цього перевізника
Відходи з птахофабрики висипалися на дорогу за селом Гореничі Києво-Святошинського району Київщини. За останній місяць тут утретє ламаються вантажівки цього перевізника

18 вересня у вантажівки, що вивозила відходи з птахофабрики, відкрився кузов. На дорогу біля села Гореничі Києво-Святошинського району висипалися 40 т тельбухів, пір'я, гнилих голів та облізлих туш.

— Тут и дебилу видно, что это поломался борт. Железо лопнуло, борт открылся сам, — говорить біля вантажівки Сергій Молодик, керівник фірми-перевізника "СТС Транс". Він у сорочці і джинсах, згрібає купу лопатою. — Мне самому интересно, почему так. Третий раз в одном месте.

До вантажівки з'їжджаються даїшники, екологи, рятувальники. Перекривають дорогу, беруть проби на дослідження, готуються мити дорогу. Бродячий собака облизує асфальт, волочить тушу курки.

— Тут може бути більше ста різних інфекційних захворювань, — каже 53-річний Володимир Борейко, голова Київського еколого-культурного центру. — Наприклад, холєра, яку виявили у викидах з птахоферм у Криму.

Вантажівка вивозила відходи підприємства "Комплекс Агромарс" — філії Гаврилівського птахівничого комплексу. Прямувала до заводу з виготовлення м'ясокісткового борошна у Черкаську область.

— На сьогоднішній день я не можу сказати, чи це навмисно, — говорить 33-річний Володимир Любарець, заступник прокурора Києво-Святошинського району. — Проведемо перевірку, встановимо той факт, який вплинув на автомобіль. Я вважаю, що це дійсно несправність.

За останні кілька тижнів вантажівки "СТС Трансу" втретє скидають відходи на околицях Гореничів. Перші рази висипали на поля фермера Миколи Винника.

— Один раз скинув гниляки отут, тиждень смерділо, — розповідає Микола Винник. — За 700 метрів другу кучу вигрузив. Я побачив машину, коли він уже розгрузився. Перекрив дорогу, визвав міліцію, ветеринарів, ДАІ, прокуратуру, санстанцію.

Винник заїжджає своїм чорним "ніссаном" на поле. Показує місце, де лежали відходи. За два тижні там досі відчувається сморід, у землю забилося пір'я.

— Досі немає чим дихати, — продовжує. — Воно ж гнило, все пішло у землю. Цю кукурудзу я не буду косить. У мене півтисячі голів скота — не буду ризикувать. Якщо пощитать ці кучі, то мені десь 150 тисяч гривень збитків завдали.

За викид відходів за Гореничами "СТС Транс" штрафували на 2006 грн. Кримінальної справи не порушували. Водій пояснював, що змушений був вивантажити відходи в полі, бо машина поламалася, а до майстерні мав їхати порожній.

— Водієві можна було б повірити, якби це було один раз, — каже Сергій Орєхов, голова Всеукраїнської консультативної ради з екологічних проблем. — А то їхні машини ламаються на одному місці втретє. Якщо об'їхати Гореничі, то в кожній посадці такі сховища. Це системний характер. В Україні 11 мільйонів таких несанкціонованих звалищ. Це екологічна катастрофа.

Зараз ви читаєте новину «40 тонн дохляків розсипали дорогою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути